Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Omega-3 70% (ord. pris 209 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Sola säkert och smart

Sola säkert i sommar med naturligt solskydd.
Foto: Mostphotos

Den värmande solen är här och vi vill såklart njuta av de sköna strålarna då och då. Gör det med naturligt solskydd i sommar!

Solen skiner och som vanligt gäller det att anpassa soltid efter hudtyp, undvika de hetaste soltimmarna och börja med att bygga upp hudens pigment genom korta solstunder.
– Sitt inte ute i solen under hela lunchen och ta det försiktigt de första dagarna på stranden. Var uppmärksam på kroppens signaler, säger Marie Lodén, hudforskare på Eviderm som är ett forskningsinstitut inom kosmetika, medicinteknik och hudläkemedel.
Att använda solkräm är dock alltid viktigt, och då gäller det att välja rätt solkräm med bra innehåll, framförallt se på vilket UV-filter som används. Vi bör helst undvika krämer med kemikalier i ingredienslistan, som kan irritera huden och ge oss allergier.
– Vi måste bli uppmärksamma på hur mycket kemikalier många solkrämer innehåller, säger Karin Holmgren som jobbar för Dagsmeja, en ekologisk leverantör av hudvårdsprodukter och livsmedel.

Skillnaden mellan olika UV-filter

En solkräm kan ha fysikaliskt och/ eller kemiska UV-filter. Skillnaden är att de har olika sätt att filtrera bort UVstrålningen från huden. Fysikaliska filter, till exempel titandioxid, består av små partiklar som reflekterar bort UVstrålningen, ungefär som en spegel på huden som solstrålarna studsar mot. Ofta i så kallad nanostorlek, det vill säga extremt små partiklar, mellan 0,1-100 nanometer (miljarddels meter).

Många skräms av nano i skönhetsprodukter eftersom begreppet ofta används i samband med läkemedel eller målarfärg. Marie Lodén tycker däremot inte att vi behöver vara rädda så länge ingredienserna är godkända av EU.
– Det viktiga är att UV-filtren finns med på EU:s lista över godkända ingredienser, där finns bland annat titandioxid, säger hon.

Karin Holmgren tror att osäkerheten som finns kring nanoteknik – trots EU:s godkännande – handlar om att det inte finns så mycket forskning än.
– Nanoteknik är tillåtet i solkrämer och anses vara säkert enligt Läkemedelsverket, men eftersom det är en relativt ny teknik så finns en osäkerhet hos konsumenter, säger hon.

I kemiska filter absorberar molekylerna istället UV-strålningen och omvandlar denna till oskyldig strålning, det vill säga det sker en kemisk reaktion. Bland de kemiska filtren finns det de som är helt organiska, godkända som UV-filter på EU:s lista och de ska därmed vara säkra för människans hälsa.

Men det finns även många kemiska filter som är helt syntetiska. För att en solkräm ska räknas som naturlig får den inte innehålla några syntetiska ingredienser, såsom syntetiska kemiska UV-filter, parabener, PEG, SLS, syntetiska färg-, doft- eller konserveringsmedel.
– Många syntetiska kemiska filter är allergena, och ger överkänslighetsreaktioner på huden. Många är också svårnedbrutna och giftiga för vatten-levande djur. De ansamlas i miljön och misstänks vara hormonstörande, säger Karin.

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html