Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Vitamin C + Berries​ (ord. pris 199 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Varför naturlig deodorant?

Jakten på den perfekta deodoranten
Foto: Shutterstock

Jakten på den perfekta deodoranten; den som bara ska sitta där utan att klia, motverka svettdoft – och dessutom vara snäll mot hud och hälsa. Det finns ingredienser att uppmärksamma om man vill göra ett medvetet val.

Har du ibland känt att huden i armhålan varit irriterad och extra känslig? Det är inte ovanligt om du använder deodorant. Många deodoranter innehåller nämligen ämnen som kan ge hudirritation, och även allergi.

Många innehåller aluminium, som har som funktion att täppa till svettkörtlarna, alltså de pyttesmå öppningar där svetten ska komma ut.

– Aluminium kan irritera och skava och det kan till slut bli ordentliga eksem, säger Lina Hagvall, som jobbar som yrkeshygieniker och hudkemist vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet.

– Men det behöver inte vara en allergi. Det kan vara att du är extra känslig under olika perioder i livet. Och det är svårt att veta varför man fått en irritation just då.
Lina Hagvall har forskat i kontaktallergi mot doftämnen och nämner att etanol, alltså alkohol, är ett annat ämne som kan irritera huden. Även doftämnen och konserveringsmedel är ingredienser som kan ge reaktioner.

Naturliga val

Aluminium har varit ett omdebatterat ämne i deodoranter och även om det inte finns någon klar forskning som bekräftar att det skulle vara farligt, så är det många som av oro väljer bort vanliga deodoranter till förmån för mer ”naturliga” varianter – utan aluminium eller alkohol. Istället används i dessa ingredienser som är framtagna ur exempelvis salvia, kokos och sockerbetor. De täpper inte till svettkörtlarna på samma sätt, utan lägger sig mer ovanpå huden.

Helt säkra mot allergi är de dock inte, betonar Lina Hagwall;
– Om doftämnen tillsätts de naturliga deodoranterna är risken för kontaktallergi mot doftämnen lika stor som vid användning av vanliga deodoranter.

Gör din egen deodorant

En som har testat naturliga deodoranter är Elisabeth Ingvar, masterstudent på KTH. Hon gör till och med sin egen deodorant när hon hinner. Blogginlägget med receptet har blivit det mest läst bland KTH:s studentbloggar och deodoranten – som innehåller kokosolja, bikarbonat och stärkelse – fungerar minst lika bra som andra, tycker Elisabeth som tränar hårt och är igång mycket på dagarna.

– Huden under armhålan är väldigt känslig och jag vill inte varje dag gnida in en massa ämnen som jag inte vet vad de är. Största oron med vanliga deodoranter är aluminium som jag inte vill ha nära lymfkörtlarna.

TEXT: MAJA-STINA-SKARSTEDT

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html