Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Omega-3 70% (ord. pris 209 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Därför känner du dig pigg efter vinterbad

Entusiasterna talar sig gärna varma om vinterbad, men hur hälsosamt är det egentligen?
FOTO: Visit Finland/ Mikko Ryhänen

Entusiasterna talar sig gärna varma om vinterbad, men hur bra för kroppen är det egentligen?

Du sitter i en varm bastu, känner värmen sprida sig i kroppen, musklerna slappnar av. Du samlar mod till dig och går ut i kylan för att kasta dig i en isvak. Härligt och uppiggande hävdar många som har provat, men huruvida det skulle vara bra för kroppen är inte helt klarlagt.

Många vittnar om bättre cirkulation förbättrad sömn – och för den som är frisk innebär det troligtvis inga problem att prova. Men faktum är att samtidigt som isbad känns uppfriskande för vissa kan det vara helt livsfarligt för personer med hjärtproblem. Om du nyligen har haft hjärtinfarkt ska du definitivt undvika att doppa dig, och har du obehandlat högt blodtryck är stor försiktighet att rekommendera.
– När du hoppar ner i iskallt vatten drar blodkärlen ihop sig och du får en enorm blodtrycksstegring, förklarar Annica Ravn-Fischer hjärtläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Adrenalinpåslag

Hjärtat får större motstånd och måste jobba mycket hårdare när det ska pumpa runt blodet. Det ger en stressreaktion i kroppen – och många friska individer upplever detta som väldigt skönt efteråt, när man kommit upp ur vattnet igen.
– Troligtvis gör det extrema adrenalinpåslaget att man känner sig pigg efteråt, säger hon. Adrenalinet gör att man vaknar till, känselnerver i huden aktiveras och det ger en stimulans till hjärnan. Många gillar känslan, men forskningen på området är knapp och har i princip bara genomförts på friska personer.

Vinterbad och finska studier

De studier som finns, som visar på positiva hälsofördelar, är främst från Finland. Ett par av dessa har gjorts av docent Pirkko Huttunen från Oulo universitet. 2004 publicerades en mindre studie som visar hur regelbundet vinterbadande skulle kunna påverka psyke och humör positivt. Överlag upplevde personerna i studien att de efter fyra månaders regelbundet vinterbadande fick bättre humör och kände sig mindre trötta. Samtliga kände de sig mer aktiva, energiska och sunda.

Men att det skulle vara bra för hälsan vill Annica Ravn-Fischer ändå inte riktigt hålla med om: – Det vetenskapliga underlaget kring vinterbad är fortfarande undermåligt. Men ja, jag tror säkert att det kan vara så att man blir mer harmonisk eftersom bastu ihop med vinterbad ofta innebär att man sitter tillsammans med goda vänner och tar det lugnt.

Vinterbad är populärt

Att just vinterbad är en populär fritidsaktivitet i Norden är tydligt, och det är en trend på uppgång säger Björn Syrén, styrelsemedlem i kallbadhusföreningen Bjerreds Saltsjöbad i Skåne:
– Vi har en ständig tillströmning av medlemmar och hör samma sak från andra kallbadhus i närheten.

Anledningen till att man vinterbadar menar han är olika för olika människor, men framför allt handlar det om ett välbefinnande.
– Dels fyller det en social funktion; man träffar vänner och får också nya genom de många spontana samtal som uppkommer. Dels ger kombinationen av bad och bastu en rush i blodcirkulationen – och frigör säkert en hel del endorfiner, säger Björn Syrén.

– Det är samma känsla som efter att man har tränat. Håller man på regelbundet får man ett slags fysiskt behov att ge sig ut igen.

Tror du att det är bra att bada kallt?
– Jag möter många som har uppfattningen att de känner sig piggare efter regelbundet kallbadande, men det är svårt att veta vad det beror på. Visst stressar man systemet, men det kan nog vara nyttigt att utmana kroppen då och då, så länge man inte är sjuk. Dessutom kan det ju aldrig vara fel med promenader och frisk luft!

TEXT: MAJA LUNDBÄCK

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html