Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Vitamin C + Berries​ (ord. pris 199 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Sluta banta!


Det finns en uppsjö av olika bantningsmetoder som alla har en sak gemensamt: de fungerar sällan. Orsaken är att viktnedgång genom bantning inte håller i längden, menar överviktsforskaren och författaren Erik Hemmingsson. Hans råd? Arbeta med i stället för emot din kropp.

Ett nytt år brukar ofta associeras med en nystart: nu är det dags att ta tag i vikten, nu ska det brännas kalorier på gymmet! För det kan väl inte vara så svårt att snabbt banta bort några överskottskilon? 
Det kanske låter som en lösning, men tyvärr är inte bantning en metod som håller i längden, något överviktsforskaren Erik Hemmingsson tar upp i sin nya bok Slutbantat.

– Det kan fungera att gå ner i vikt snabbt genom att räkna kalorier, träna och späka sig. Men tyvärr kommer det inte att fungera på lång sikt, säger Erik Hemmingsson.
Enligt Hemmingsson är anledningen till att det är svårt att bibehålla en lägre vikt i samband med bantning, att våra kroppar inte gjorda för att späkas smala. 

Barnåren är viktiga

Barnaåren avgör hur många fettceller vi har som vuxna, och när dessa fettceller töms i samband med viktnedgång kommer din kropp automatiskt slå bakut av ren överlevnadsinstinkt. Det som händer är att hungerhormonet ghrelin ökar, samtidigt som mättnadshormonet leptin minskar. Följden blir ett ökat sug efter mat och en minskad mättnadskänsla – en dålig kombo om man vill gå ner i vikt. 

Att försöka späka sig smal är enligt Erik Hemmingsson ett av de vanligaste misstagen som personer gör när de försöker gå ner i vikt. I stället uppmanar han människor att jobba med och inte emot sin kropp. 

– Det finns flera anledningar till att man väljer att gå ner i vikt. En av dem är att man gör det för att man är missnöjd med sitt utseende. Men försöker man banta med denna negativa inställning till sin kropp, blir det lätt ett destruktivt beteende, menar Erik Hemmingsson.

Gör saker din kropp mår bra av

I stället ger han rådet att försöka göra saker som får kroppen att må bättre, som att äta bra och näringsrik mat, röra på sig, sova bra och verkligen försöka ta hand om sin psykiska och emotionella hälsa. 
– Det man behöver göra är att bygga upp en långsiktig strategi där man gör hälsan till en livsstil, inte viktkontrollen, säger Erik Hemmingsson.

Det finns flera faktorer som påverkar varför vissa personer tenderar att ha svårare att gå ner i vikt än andra. Några av dessa faktorer är vår bakgrund, våra matvanor, om vi var överviktiga som barn och om vi har genomgått en kris i vårt liv som påverkat oss psykologiskt. 
– Det viktigaste är att man som individ förstår varför man blivit överviktig, det är först då som man har goda förutsättningar för att gå ner i vikt, säger Erik Hemmingsson.

TEXT  April Caarp  FOTO Shutterstock

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html