Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Just nu: Handla för minst 300 kr och få 50% rabatt Life Vitamin C + Berries​ (ord. pris 199 kr).

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • Boka och hämta i butik
  • Kvalitetssäkrade produkter

Vanliga ledproblem som kommer med kyla


Foto:

Kyla innebär för många problem med lederna, ibland går de över fort när man kommer in i värmen igen men i andra fall håller de i sig. Det finns flera orsaker bakom ledproblem vid kyla.

1. Ont i lederna

Om det är övergående och ledvärken försvinner när du är inomhus igen är det oftast inga problem.

Om värken håller i sig kan det vara läge att kolla upp den, så du inte har en oupptäckt reumatisk sjukdom. Lyssna på kroppens signaler. Känner du dig sämre i samband med nedkylning ska du undvika det.

2. Reumatisk ledvärk

Många, men inte alla, med artritsjukdomar kan känna sig sämre vid väderomslag. En del blir mer stela i kyla och reser till varmare länder på vintern. För de flesta minskar ledvärken i sol och värme, men det är väldigt individuellt.

Om man har reumatiska sjukdomar kan landstinget ibland bevilja bidrag till organiserade behandlingsresor till vissa anläggningar. Om själva nedkylningen är negativ på sjukdomen är oklart, det minskade blodflödet skulle kunna bidra till att man blir mer stel.

3. Raynauds fenomen

Dina fingrar blir ordentligt vita när du går ut i kylan. Efter en stund kan fingrarna även få en blå ton. Om detta fenomen kommer i kombination med ledvärk i kroppen kan det vara ett tidigt tecken på reumatisk sjukdom och du bör därför undersöka det.

Det som sker är att kärlen drar ihop sig kraftigt på grund av en kärlspasm. När blodflödet kommer tillbaka blir fingrarna röda i stället. Tillståndet går att behandla effektivt med hjälp av kärlvidgande medicin.

KÄLLA: Carl Turesson, överläkare och forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

Rör på dig!

För de allra flesta ledsjukdomar är rörelse och motion bra och sjukgymnastik kan ofta hjälpa. När du rör på dig stimuleras vävnaden i leden att producera nya celler till brosket, därför mår lederna som bäst när vi står och går ofta under dagen.

 

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html