Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • 1 miljon klubbmedlemmar
  • Kvalitetssäkrade produkter

Ta kontroll över din IBS

15 – 20 procent av befolkningen uppskattas lida av någon form av IBS.
Foto: Shutterstock

Är du ofta gasig och lider av svullen och öm mage? Många lider av mag-tarmsjukdomen IBS utan att veta om det – är även du drabbad?

Startskottet för dietisten Sofia Antonssons arbete med Iritabel Bowel Syndrome – IBS – kom när hon skulle ta tag i sina egna symptom.
– För sju år sedan såg kunskapsläget helt annorlunda ut än idag. Jag fick själv leta information och pröva mig fram när jag ville ta tag i mina problem, säger Sofia.

FODMAP

Lösningen kom när Sofia hittade den australiensiska metoden FODMAP som är en kostbehandling. Upprepade vetenskapliga studier visar att ungefär 75 procent av IBS-patienter upplever förbättringar på några veckor med hjälp av den här metoden. Problemen med IBS kommer av en irriterad tarmflora. Ärftlighetsgraden är mellan 30 – 50 procent och felaktig kost i kombination med stress och oro utlöser ofta problemen.
– Jag blev problemfri på några dagar när jag testade FODMAP och sedan dess har jag jobbat med att hjälpa andra som lider av IBS, säger Sofia.

Gemensamt för de patienter som Sofia träffar är att de ofta begränsas i sin vardag av att magen inte fungerar som den ska. Till slut kommer de till en punkt där de måste söka hjälp men många tycker samtidigt att det är jobbigt att göra något åt problemet. Att prata om en orolig mage, avföring och gaser kan kännas obekvämt och ovant.
– Man ska börja med att besöka en läkare för att ta gluten och laktosprover samt utesluta att ingen annan sjukdom ligger bakom problemen, innan man påbörjar en behandling. Det är viktigt för att utesluta eventuell gluten- eller laktosintolerans som kan orsaka liknande besvär som IBS, säger Sofia.

Utför FODMAP-behandling tillsammans med dietist

Efter läkarbesöket rekommenderar Sofia att man besöker en dietist. Idag finns det ett par hundra dietister i Sverige som jobbar med FODMAP-behandling och andra kompletterande tekniker så som KBT-terapi, mindfulness och andningsövningar.
– Det finns massor av information på nätet men det är viktigt att vara källkritisk. Många jag träffar har försökt att följa råd från olika ställen utan att ta ett helhetsgrepp om sin situation och då är det i princip omöjligt att dra några slutsatser om vad som orsakar problemen. Med FODMAP-metoden så börjar man med att eliminera all mat som kan orsaka irritation. Sedan lägger man successivt till olika födoämnen i en bestämd ordning för att ta reda på vad som ligger bakom problemen, säger Sofia.

Den gruppen som oftast har problem är kvinnor mellan 20 – 50 år. Men Sofia tror att det finns ett stort mörkertal bland män som tenderar att inte söka i samma utsträckning som kvinnor med problem.


TEXT: MOA LÅNGBERGS

 

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html