Hem

Stoppa energitjuvarna

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Har du i perioder känt dig fullständigt tappad på energi utan att förstå varför? Ta reda på vad det beror på – och överlista energitjuvarna.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Stress. Dålig kost. För lite sömn och brist på fysisk aktivitet. Tuffa förhållanden hemma – eller på jobb? Lägg till uppsättningen av alla måste och borde som bidrar till det dåliga samvetet, så har du ännu fler anledningar till varför du kan känna dig helt tappad på energi.
– Om jag skulle sammanfatta den främsta orsaken till låg energi i ett enda ord, så är det obalans, vare sig det beror på fysiska eller psykiska tillstånd, säger Turid Torbergsen. Hon har många års erfarenhet som NLP-coach (NLP: Neuro Lingvistisk Programmering) och möter dagligen människor som vill hitta "sin plats" i livet.

Hon utvecklar:
– Obalansen kan vara ett tecken på ett missförhållande mellan det liv du lever och hur du egentligen vill ha det. Om du känner dig tömd på energi, så är första steget att fundera på vad som stjäl energin, och därefter vad du aktivt kan göra åt det, säger Turid Torbergsen.

Med andra ord: om du är på rätt plats i livet, äter som du ska, och därtill även får tillräckligt med vila, kommer du att fyllas med energi, entusiasm och vilja att arbeta.

Andras förväntningar

Då och då får vi höra historier om människor som säger upp en trygg tillvaro för att göra något helt annat; bli jordbrukare, öppna ett café eller fullfölja andra helt egna projekt.
– Genom att frigöra dig från andras förväntningar kring vem du ska vara, frigörs mycket positiv energi. Det handlar delvis om de stora valen, som jobb, partner, bostad och så vidare, men också om de små valen i vardagen. Många människor använder mycket energi till att fundera över småsaker. Det finns mycket energi att spara på att inte bry sig så mycket om vad andra tycker, säger Turid Torbergsen – och lägger till att förändringsprocesser kan vara tidskrävande.

Våga leva

Alla val, både stora och små, kan göra oss förlamade av rädsla för att välja fel. Inom coaching pratar man emellertid inte om att fela eller misslyckas, utan om att våga leva. Då måste vi också våga ta chanser – och övervinna rädslan kring att göra fel.
– Mycket handlar om vilken inställning vi har till att misslyckas. Tänk bara på små barn som ska lära sig att gå. Gång på gång faller de, men finner nya sätt att resa sig upp. Sakta men säkert kommer bemästringen – vilket i sin tur skapar glädje och energi. Men för att bemästra måste vi våga, säger Turid.

Energitjuvar-nå-mål-LIVELIFE-700.png

Att nå dina mål ger energi

Vad skapar entusiasm och glädje i ditt liv? Om vi aldrig reflekterar över vad vi vill göra med våra liv, är chansen stor att vi tar slumpmässiga val, som så småningom kan vara både energitappande och otillfredsställande. Tydliga mål ger en känsla av kontroll, vilket i sin tur ger energi. Ha gärna stora visioner, men kom ihåg det dagliga livet – vilket också innebär att du tar hand om dig själv. Ät hälsosamt, var fysiskt aktiv men ge kroppen vila, både fysiskt och mentalt. Var närvarande här och nu, även om du arbetar mot ett större mål. Då kan du finna en god balans mellan långsiktighet i livet och tillvaron i nuet.

Bli din egen coach

En väl använd metod inom coaching är utvecklingsmodellen GROW. Den står för Goal, Reality, Options och When/What. Den här metoden hjälper dig att avslöja vad du vill och hur du ska uppnå det. Här är en kort introduktion, där modellen används i syfte att öka energinivåer:

Goal: Ange ett konkret mål (och delmål) för vilken energinivå du vill vara på. Ranka målet på en skala från ett till tio. Är tio realistiskt? Eller sju?

Reality: Ranka energinivån just nu. Var någonstans på skalan är det i förhållande till ditt mål?

Options: Vilka valmöjligheter har du för att nå målet, och vilken är den bästa vägen?

When/What: När ska du vara i mål, och vad specifikt behöver du göra för att nå ditt mål?

TEXT: GØRIL EMILIE HELLEN