Hem

10 tips på hur du hanterar din vårstress

text: Sophie Ekman

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Solen skiner och fåglarna kvittrar, men du känner varken värmen eller hör sången. Du är helt enkelt för stressad. Här är 10 påminnelser som hjälper dig minska stressen – och ta hand om dig själv.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

1. Återhämtning är ett grundläggande behov, det är inte något du kan välja bort.
Alla människor behöver ladda sina batterier. Återhämtning är något du måste välja att prioritera för att fungera. Är du trött, sov. Är du hungrig, ät. När det känns jobbigt att ta den där pausen – är det förmodligen precis det du behöver göra.
 

2. Hjärnan behöver vila från intryck.
Utan musik, utan någon tv-serie och utan mobilsurfande. Ge dig själv några sådana stunder varje dag, gärna utan ljud. När du gör dig fri från ljud och stimulans kan du lättare utforska dina tankar, reflektera och se saker tydligare. Tystnaden kan bära på många svar. Men du måste inte heller leta efter svar, tillåt din hjärna att ”bara vara” ibland.

Årstidsbunden-nedstamdhet-800x600.jpg
3. Micropauser är effektiva pauser för huvud och kropp.
Det räcker med 1-2 minuter några gånger under dagen – hellre många korta gånger än en större vila. Sträck på kroppen, sätt dig bekvämt och slut ögonen. Ta långa djupa andetag och träna dig på att inte göra någonting och inte tänka på något alls. Hämta hem dig själv. Testa.


4. I din andning kan du finna lugn när du känner stress.
När du andas normalt blir det automatiskt bra balans i blodet mellan koldioxid och syre. När du är stressad blir andningen snabbare och ytligare. Slappna av genom att andas hela vägen ner till magen. Det finns många olika avslappningsövningar med magandning. Yoga är även ett bra tillfälle då du kan träna på att andas med magen.


5. Motion minskar stress, deppighet och sömnsvårigheter.
WHO rekommenderar måttlig fysisk aktivitet i minst 150 minuter utspritt över veckan. Eller 75 minuter i veckan på hög intensitet. Det måste inte handla om att pusha dig själv till det yttersta, det räcker med en halvtimmes lång promenad i lite högre tempo tre gånger i veckan. Välj något du tycker är kul – det ska inte bli ytterligare en grej på din ”att-göra”-lista. 

Så-hanterar-du-din-vårstress-800x718.jpg


6. Det är vanligt att trycka undan känslor som är jobbiga i hopp om att det ska försvinna.
Men om du förblir passiv och tänker att du inte kan göra något åt det jobbiga, blir det oftast värre. Fundera på vad som tar din energi och vad som gör dig stressad. Förändra det du kan påverka, släpp det andra.

7. Fyll på mer energi än du förbrukar.
När tillvaron känns för stressig, försök plocka bort någon eller några av de aktiviteter som förbrukar mycket av din energi och fyll i stället på med sådant som ger dig energi. Vad får dig att må bra? Börja med små förändringar, planera in tre mindre saker som du tycker om att göra, och gör dem under dagen. Det kan vara en promenad på lunchen, en stund i naturen, tid för en hobby eller ett samtal med en vän. Skriv ner dem. Nästa dag väljer du tre nya saker. Mot slutet av veckan har du en lista med flera energigivande aktiviteter.

Sov-bättre-Kvällste-800x500.jpg


8. Lär känna dina egna stessymptom.
Har du börjat sova dåligt, blir dina muskler spända eller får du ofta huvudvärk? Vid stress är det vanligt att inte hinna känna efter. Stressymptom är kroppens sätt att tala om för dig vad du behöver. Var uppmärksam  på kroppens signaler. Ge dig själv bästa förutsättningar att agera utifrån din dagsform.
Vi klarar olika mycket olika dagar. Vår prestationsförmåga kan bero på olika saker. Ge dig själv bästa förutsättningar att agera utifrån din dagsform. 


9. Beteenden kan bli vanor som styrs av hur vi känner oss.
Du är stressad – därför stressar du. Du går fort, äter fort, pratar snabbt, avbryter folk för att fylla i det du tror andra ska säga, hoppar mellan dina arbetsuppgifter och hoppar över pauser. Du agerar som att du har bråttom oavsett om du har det eller ej. Fundera över konsekvenskerna på kort och lång sikt. Du har tidsbrist och gör flera saker samtidigt. Det känns effektivt på kort sikt, men du fortsätter ha en hög stressnivå på lång sikt.


10. När du är stressad kan det vara svårt att prioritera.
Alla måsten och borden tar aldrig slut och allt blir lika viktigt. Reflektera över dina valmöjligheter. Det är okej att tacka nej. Vad är viktigt för dig i livet? Genom att ha koll på dina värderingar och ha en stark inre känsla för vem du är, kan du ta medvetna beslut. Att prioritera enligt dina värderingar handlar om att sätta gränser och inte alltid låta känslan styra, vilket kan kännas jobbigt i stunden. Men, på lång sikt mår du bättre.