Hem

Life 25 års jubileum

text: Nina Jakobsson

Hälsa

Shoppa och läs mer om

I år fyller Life 25! För att fira det tar vi en titt i backspegeln och åker på en hälsoresa – från starten 1994 till idag. Vi tar kosttillskott för att bli smala, tar en paus på spikmattan, uppskattar gröna skönhetsprodukter och stannar för en klunk kombucha.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Hej Jan Wiberg, kvalitetsansvarig för produktutveckling på Life. Du har jobbat 25 år på Life, vilka trender och tillskott minns du som starkast?

Blutsaft har funnits sedan 60-talet och finns än idag, men på 90-talet hade alla en flaska i sitt hem. På 90-talet kom också den svenska produkten Kan Jang som var helt dominerande i kampen mot förkylning. Man skulle bli pigg med ginseng och rosenrot, smal med Fatblocker L112, men det tillskottet gick upp som en sol och ner som en pannkaka. Kring millennieskiftet kom den stora detox-boomen, alla skulle köpa örtmixturer, såsom Methodraine som finns än idag. 
Glukosamin för lederna var poppis också, det klassades senare som läkemedel. Ett tag såldes sälolja för lederna med Kicki Danielsson som dragplåster, men det ersattes snart av nypon. Sedan minns jag när Jabushe kom, en fantastiskt stor hudvårdsprodukt med två kliniska studier från Karolinska som bevisade att den reducerar rynkor.

Jan-Wiberg-profilbild-132x181.jpg

När började Life tillverka egna produkter? 
– Vi smygstartade redan 2005, men det var först 2010 som vi bytte namn på produkterna till Life. Bland annat lanserades krilloljan som ett högkvalitativt alternativ till fiskolja. 2011 ändrades allt uppochner med D-vitamin. Ett vitamin med enorm potential som ingen hade brytt sig om, men som man nu upptäckte var viktig för massor av funktioner i kroppen. Det blev snart ett av våra viktigaste tillskott.

Krill-life-25-800x546.jpg


Vilka är dina favoriter bland alla era tillskott?
– Life Krill Oil, Q10, Blueberry Vision och vårt senaste tillskott för magen: Life Sporebiotic. Det är en helt fantastisk produkt.

1994

De första Lifebutikerna öppnar sina dörrar.

1996

Kosttillskott som gör dig smal är poppis på 90-talet. Produkten FatBlocker L112 hamnar på löpsedlarna och blir en storsäljare med väntelista i flera butiker. Framgången blir dock kortvarig, eftersom effekten uteblir.

1997

Zimlat 700x500-min.jpeg

Utvecklingsprojektet Zimlat for Life, med Life som en av huvudsponsorerna, startar i den kenyanska byn Zimlat. Syftet är att stötta utsatta barn och hjälpa dem till en bättre framtid genom ökad kunskap.

1999

Skrattyogan introduceras i Sverige. Det sägs ju att ett gott skratt förlänger livet, den här formen av yoga går ut på att deltagarna tillsammans triggar skrattreflexerna genom rörelser och ljud. Det handlar alltså inte om humor.

2000

GI slår igenom stort som diet i Sverige. En av dem som pratar mycket om glykemiskt index, GI, i tidningar och tv är näringsfysiologen Fredrik Paulún.

2002

Life åker på hälsoresor till Mallorca med sina kunder. Där står bland annat power walk, vattengymnastik och hudvårdsbehandlingar på schemat. Hälsoresor blir så småningom en stor trend för många olika aktörer.

2005

När Naturapoteket, Exist och Life slås ihop i Sverige och Norge börjar resan mot att bli Nordens största hälsokedja. År 2007 ansluter sig även två hälsokedjor i Finland.

2008

ski-team-life-25-800x546.jpg

Life inleder sitt samarbete med Svenska Skidlandslaget och spikmattan blir årets julklapp. Spikmattan sägs ge avslappning, smärtlindring och få användaren att sova bättre.

2010

Life lanserar en egen kosttillskottserie med bland annat omega-3-tillskottet Krill Oil och senare storsäljaren D-vitamin. Rosenrot, Solbrun och Probiotika är populära ändå från starten.

2011

Vart tog näringen i maten vägen? Life lyfter debatten kring vår allt mer näringsfattiga mat och utarmade jordar. Studier visade att näringshalten i många vanliga grödor har minskat med upp till 70% de senaste 70 åren.

2013

När Vetenskapens värld sänder ett tv-inslag om Michael Mosley och hans 5:2- diet blir sifferkombinationen snabbt något på allas läppar. Plötsligt ska alla fasta två dagar i veckan och äta som vanligt övriga fem.

2014

Svenska kvinnor får träna längdskidåkning på konstsnö när Life organiserar Lady ski for life på travbanan Solvalla.

2015

D-vitamin-life-25-800x546.jpg

Allt ljus på D-vitamin! Life instiftar D-vitaminens dag för att uppmärksamma vikten av att äta D-vitamin under årets mörka månader. Efter flera stora studier världen över står det klart hur viktigt detta lilla vitamin är för oss. Att våra depåer under den mörka delen av året töms gör att allt fler förstår behovet av kosttillskott på vintern.

DNA-tester för hälsan tar steget från sjukvård och forskning ut till konsumentmarknaden. Life lanserar Nutritest, ett gentest som bland annat mäter hur känslig eller mottaglig du är för olika sorters näringsämnen.

2016

Body-Soul-life-25-800x546.jpg

Naturlig hudvård har slagit igenom på bred front och allt fler efterfrågar gröna skönhetsprodukter. Life lanserar serien Body & Soul och handkrämen och deodoranten blir snabbt de populäraste produkterna i serien.

2017

Sprebiotic-life-25-800x546.jpg

Nya revolutionerande Life Sporebiotic lanseras. Det är inkapslade mjölksyrabakterier som överlever hela resan ner till tjocktarmen där de gör nytta.

2018

Grönt är skönt! Även om många redan tidigare sett fördelar med att äta vegetariskt är det här året när vegon slår igenom på bred front! Nu äter 24% av svenskarna vegetariskt minst två gånger i veckan.

2019

Tårta-life-25-800x546.jpg

Life fyller år och firar att man varit en naturlig del av folkhälsan i 25 års tid!