Hem

Viktminskning

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Hur kan man genomföra en bra viktminskning? Hur gör man det på bästa sätt och varför är det inte bra att gå ner i vikt för snabbt? Vi vet att det är väldigt många som vill gå ner och även om det bara är ett par kilo så är det bra att ha en plan. Dagligen träffar vi kunder som vill gå ner i vikt och vi vill dela med oss av det vi kan. Nedan får du tips och råd på hur du ska göra för att komma igång med din viktminskning.

 

 

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Vi ställde frågan "Är du nöjd med din vikt" i ett av våra nyhetsbrev. 33 % var nöjda med sin vikt och 5 % ville gå upp i vikt. Dock var det hela 59 % som svarade att de ville gå ner i vikt. En del vill bli av med några få överflödiga kilon medans andra vill gå ner mer än så.

Vad kan jag göra för att gå ner i vikt?

Börja med att sätta upp ett mål, uppskatta hur lång tid din viktminskning kommer ta. Man bör inte gå ner snabbare än 0,5 kg per vecka. Gör en tidsplan med delmål och se till att ha en belöning när du uppnått varje delmål. Du kanske kan unna dig den där tröjan du gått och tittat på eller något liknande.

Detta kan du börja med redan idag:

  • Ta trapporna istället för hissen
  • Ta en promenad på lunchen
  • Ät mindre portioner mat

Hur ska jag äta för att gå ner i vikt?

Fundera på hur du äter, för gärna en matdagbok i ett par dagar. Även om man tänker att man äter bra så blir det väldigt konkret och tydligt hur det verkligen ser ut när man ser det nedskrivet. Ofta blir man förvånad över att det faktiskt ser annorlunda ut än vad man tror. Dessutom kan matdagboken göra att man undviker att äta de där onödiga sötsakerna mellan måltiderna. Ladda ner en app som kan hjälpa dig hålla koll på träning och kalorimängder. Där kan du ställa in hur mycket du väger idag och vad målvikten är. Sedan lägger du in vad du äter och hur mycket du tränar och så kan du se hur du ligger till under dagen och gentemot det mål du satt upp. Mycket bra och roligt sätt att hålla koll på din viktminskning.

Hur ska jag träna för att gå ner i vikt?

Din kropp är gjord för att du ska röra på dig. Se till att få upp pulsen minst två gånger i veckan även om du inte behöver gå ner i vikt. Behöver du gå ner, så bör du satsa på att träna oftare än så. Det bästa är att varva konditionsträning med styrketräning. Börja träna hemma en stund på kvällen om du inte vill gå och styrketräna på ett gym. Variera träningen mycket, det gör att kroppen får en utmaning vid varje träningspass. Många som tränar känner att de sover bättre, äter bättre och får en bättre hållning, dessutom får du högre energiförbrukning. Vi hjälper dig komma igång med din styrketräning >>

Varför går vissa upp i vikt och andra inte?

Alla har olika ämnesomsättning och därmed olika förutsättningar. Det kombinerat med hur mycket man rör sig, samt hur mycket man äter är det som spelar roll om vi går upp i vikt eller inte. En del går upp i vikt väldigt snabbt och lätt medans andra kan äta vad som helst utan att gå upp alls. Det man ska komma ihåg är att en kropp med mycket muskler förbränner mer, även när man vilar. Så muskler är bra.

Glöm inte sömnen

Att sova ordentligt är viktigt. Att ha sömnproblem är stressande för kroppen och det kan göra det svårare att gå ner i vikt. Försök att hitta en bra balans mellan kost, motion och vila.

 

5 tips för viktminskning

  • Sätt ett tydligt mål
  • Träna pulshöjande träning minst 4 gånger i veckan
  • Se till att göra av med mer kalorier än du får i dig
  • Glöm inte vardagsmotionen
  • Belöna dig själv när du når dina delmål