Hem

Ayurvedisk detox vecka fyra: Kör!

Hälsa

Shoppa och läs mer om

En ayurvedisk detox är ett utmärkt sätt att ge kroppen en chans till återhämtning och kickstarta ett nytt hälsosamt liv. Men hur får man nya sunda vanor att stanna kvar även efter detoxens slut?

 

 
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

En ayurvedisk detox hjälper dig att få en omstart. Vecka ett handlar om rensa ut dåliga kostvanor, under vecka två fyller man på kroppen med näring och under vecka tre jobbar man med processer som främjar föryngring.

Den sista veckan av det ayurvediska detoxprogrammet är målet att skapa enkla, hälsosamma vanor som hjälper dig att hålla dig fokuserad och motiverad att gå vidare som ditt nya, kraftfulla, hälsosamma jag.

– Jag vill motivera alla till att fortsätta leva efter de ayurvediska tipsen från de tre tidigare veckorna, säger Sebastian Pole som är örtexpert på Pukka.

Hitta balansen

Det uråldriga indiska hälsosystemet Ayurveda grundar sig på tron att universum är skapat av tre styrande krafter eller ”gunas”: rajas, sattva och tamas. Nyckeln till att lyckas behålla sunda vanor ligger i att hitta balans mellan dessa energier. 

Tamas är orörlig och stilla. Detta är den kraft som hjälper dig att slappna av eller somna, men för mycket tamas kan göra dig låg och deprimerad. För lite tamas får dig att känna dig rastlös och nervös.

Rajas genererar aktivitet, förändring och störningar. Det är en rörlig, dynamisk och vitaliserande kraft. När du är full av aktivitet, energi och passion är du full av rajas.

Sattva är lätt och lysande och står för medvetenhet, intelligens, insikt och visdom. Sattva är kraften som gör dig lycklig. När du är full av kärlek, öppenhet och lugn är du full av sattva.

8 sätt att balansera dina energier

Skratta! Skratt minskar stresshormonet kortisol, får igång hjärtat och ger dig en energiboost som är bra också för ditt immunförsvar.

Träna! Att röra på dig är ett fantastiskt sätt att frigöra kroppens egna anti-depressiva endorfiner.

Umgås! Forskning visar att umgås med vänner och känna sig som en del av gemenskapen gör att du lever längre då det sänker ditt blodtryck och reducerar inflammation i kroppen. Det är också bra för hjärnan och kan minska risken för minnesförlust eller Alzheimer.

Skippa skräpmat! Undvik halvfabrikat, livsmedel som är gamla, eller raffinerade ingredienser. Byt take-away och färdigmat mot en lätt meny full av färska och färgstarka frukter, grönsaker och baljväxter.

Vakna innan soluppgången! I Sanskrit, står att den dagliga rutinen att gå upp en halvtimme innan soluppgången startar din ”dinacharya” – att följa din dagliga rutin. Enligt Ayurvedisk visdom blir kroppen tyngre och tröttare (tamas) ju mer du sover under timmar med dagsljus. Börja dagen när det ljusnar ute.

Sätt mål! Sätt upp enkla, realistiska och inspirerande mål som du kan integrera i din livsstil. Skriv ner dem eller illustrera dem med en bild som du sätter upp där du ser den, så du inte tappar fokus på målet.

Kör bara kör! Du är din egen bästa chef, din bästa doktor och din bästa inspirationskälla. Du har allt för att skapa din framtid inom dig och det är bara du som kan se din vision och följa den. Ju mer engagerad du är i ditt eget liv, desto mer energi känner du. Så vad väntar du på? Kör bara kör!

Finn din inre tystnad! Inre frid är nyckeln. Träna på en enkel meditationsteknik som du kan öva varje dag i 20 minuter. Är livet stressigt behöver du det än mer.

Enkel meditationsövning

Sitt bekvämt med korsade ben. Låt din kropp jordas, sitt med rak rygg, stängd mun, lätt slutna ögon och lugna din andning. Andas sedan ut luften i dina lungor kraftfullt genom näsan, med stängd mun. Fokusera på att dra samman dina magmuskler så att din diafragma rörs uppåt och inåt, vilket trycker ut luften ur dina lungor. När all luft är ute så slappna av i magen, och av den naturliga avslappning som följer sammandragningen dras fräsch luft tillbaka in i lungorna. Andas in och ut snabbt – ett andetag varje sekund – och upprepa 25-50 gånger. Dra sedan in ett djupt andetag och håll andan i några ögonblick innan du andas ut. Andas normalt ett ögonblick och upprepa sedan hela sekvensen 3-5 gånger.