Hem

Klimakteriebesvären

Hälsa

Shoppa och läs mer om

De flesta kvinnor hamnar i övergångsåldern när de är runt 50 år. Studier visar att det under klimakteriet är extra viktigt med bra kost. Under denna tid finns det också sätt att behandla besvär som torra slemhinnor.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Från dess att en kvinna nått klimakteriet tar det ungefär ett år innan mensen helt har upphört. De flesta kvinnor hamnar i övergångsåldern när de är runt 50 år. Kroppen förändras och det finns några saker man behöver vara medveten om. I samband med klimakteriet minskar produktionen av östrogen. I takt med att östrogenhalten blir mindre i kroppen ökar risken för besvär som torra slemhinnor och värmevallningar.

Torra slemhinnor kan behandlas

När östrogennivåerna blir lägre ökar risken för torra och sköra slemhinnor. 75 procent av alla kvinnor mellan 60 och 65 år har besvär med torra slemhinnor. Det för med sig besvär som klåda, sveda, irritation och smärta vid samlag.

Till skillnad från andra klimakteriebesvär som värmevallningar och humörsvägningar går inte underlivsbesvären över utan måste behandlas. Den vanligaste metoden är lokal östrogenbehandling. 

Bibehålla normal benstomme

Vissa kvinnor har knappt märkbara besvär och klarar sig igenom klimakteriet utan problem medan de flesta upplever någon form av besvär. Även om man klarar övergångsbesvären bra är det viktigt att bibehålla normal benstomme och aldrig sluta fylla på med kalcium.

Östrogen är viktigt för kroppens förmåga att lagra kalk, därför behöver kvinnor få i sig kalcium, magnesium och D-vitamin som bidrar till att bibehålla normal benstomme. Det är även viktigt att fylla på kalciumdepån redan innan man når klimakteriet. En vanlig källa till kalcium är mjölkprodukter, men kalcium finns också i färska grönsaker, nypon, nötter och frön. Särskilt mycket finns i sesamfrön, gärna blötlagda, och i solrosfrön.

Styrketräning

Magnus Nylander betonar även att det är viktigt att fortsätta träna både under och efter klimakteriet. Han upplever att många kvinnor styrketränar för dåligt när de blir äldre.
– Jag tycker att många kvinnor är alldeles för klena i sina överkroppar. Det är bra för både blodtryck, blodsocker och skelettet att fortsätta vara aktiv, säger Magnus Nylander.


TEXT: LISA DAHLGREN