Hem

Bättre sömn

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Problem med sömnen är vanligt och ungefär var tredje person har sömnbesvär då och då, enligt Vårdguiden. Kvinnor har det något oftare än män och var tionde person har svårare problem.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

De flesta behöver enligt Vårdguiden sova mellan sex och nio timmar per dygn. Vuxnas genomsnittssömn är cirka sju timmar under arbetsveckan, men variationerna är stora. När man blir äldre minskar vanligtvis sömnbehovet.

Har du sömnproblem? Det finns knep som kan hjälpa!

12 tips för bättre sömn

 1. Hitta fasta rutiner. Bestäm dig för en tid när du ska gå och lägga dig, samt en tid för när du ska vakna. På så sätt vänjer du kroppen vid ett mönster för din sömn.
 2. Motionera gärna – men inte för sent på kvällen. Motion kan göra det enklare att slappna av när det är dags att sova. Men motionera inte för sent, för då kan motionen få motsatt effekt och istället göra dig pigg.
 3. Byt ut ditt vanliga täcke mot ett tyngdtäcke. Tyngdtäcket ger en härlig tyngd mot kroppen som bidrar till en känsla av lugn och trygghet. Du känner dig avslappnad, somnar fortare och vaknar piggare. Många användare vittnar även om längre tid i djupsömn, minskade problem med snarkning, etc.
 4. Hjälp kroppen förstå skillnaden mellan dag och natt. Släpp in dagsljuset under dagen och ta gärna promenader medan det är ljust. Släck ner och vistas i ett mörkt rum innan det är dags att sova.
 5. Undvik tv, dator eller mobil precis innan du ska sova. Det är lätt hänt att fastna vid något program sent på kvällen eller att ta med mobiltelefonen eller surfplattan i sängen. Lägg bort dem och bestäm dig för att koppla av istället. Stäng också ute onödigt ljud. Eventuellt kan öronproppar hjälpa dig som är känslig för ljud.
 6. Investera i en bra säng. Välj ut den med omsorg. En säng har man ofta i flera år och då gäller det att du har rätt sorts madrass för din kropp. Ta hjälp av butikspersonalen. En säng kan ibland vara helt avgörande för om du sover bra eller dåligt.
 7. Sov svalt. Öppna fönstret i sovrummet en liten stund så att rummet är lagom svalt.
 8. Hitta en aktivitet som får dig att slappna av. Vad får just dig att slappna av? Läs en bok, ta ett bad, gå på promenad, gå på yoga, ligg på en spikmatta eller lyssna på en lugn låt. Listan kan göras lång. Det handlar om att hitta något som får dig att slappna av. När du hittar något som fungerar – gör det till en vana.
 9. Ta en kort tupplur om du tappat flera timmars sömn. Men sov inte för länge. Då rubbas din nattliga rutin. Om du dock alltid har svårt att somna på kvällen kan det vara en god idé att undvika tupplurer helt.  
 10. Du kan testa ett kosttillskott eller ett gott kvällste. Valerina Forte innehåller extrakt av valerianarot.  Melissa Dream innehåller citronmelissextrakt som bidrar till en normal och djup sömn. Natt innehåller GABA, L-teanin och ett utvalt örtextrakt. Yogi Te Bed Time, prova detta goda te innan du går och lägger dig. Innehåller bland annat kamomill, citronmeliss, fänkål och valerianarot.
 11. Prova en spikmatta eller en vetekudde. Life Vetekudde - värmen från vetekudden hjälper till att mjuka upp spända och stela muskler i rygg, nacke och axlar.  Spikmatta – endorfin och oxytocin frigörs vid användning av spikmattan. Dessa kroppens egna hormoner har smärtlindrande och stressreducerande effekter.
 12. Har du stora sömnproblem som du inte själv får bukt med? Sök hjälp. Analysera också hur dina dagar ser ut. Stressar du mycket? Gå till botten med vad som kan vara det egentliga problemet.