Hem

Så undviker du solmissarna

text: Sofia Zetterman

Skönhet

Shoppa och läs mer om

Äntligen dags för sommar, semester och – förhoppningsvis – sol! Solen är inte bara en förutsättning för att vi ska må bra, den är också livsviktig för vår överlevnad som art. Lär dig varför det är bra att sola – men också hur du undviker de vanligaste misstagen i solen.

5 vanliga misstag i solen

  1. Du använder för lite solskyddskräm. Det betyder att vi inte får det skydd som står angivet på flaskan.
  2. Du smörjer in dig för sent. Solkrämen ska smörjas in i god tid innan du går ut i solen, så att huden är skyddad. 
  3. Du smörjer inte in dig tillräckligt ofta. När du svettas och rör dig skavs cremen bort från huden. Smörj på mer solskydd minst varannan timme – och efter varje bad.
  4. Du använder för gammal solkräm. Solkräms bäst före-datum är 6-12 månader efter att produkten har öppnats, snabbare om de t ex förvaras i ett varmt badrum. Förvara solskyddsprodukter mörkt och svalt.
  5. Du slutar skydda dig när du blivit brun. Huden behöver skyddas även när den är brun. Solskyddsfaktorn minskar även risken för pigmentfläckar, för tidigt hudåldrande och hudcancer.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Sola-inspo-800x534.jpg

Kroppen behöver solsken

Vår närmsta stjärna solen är grunden till allt liv på jorden. Även om antalet sjukdomsfall kopplade till solens strålning ökar, så är det fortfarande långt många fler som blir sjuka på grund av för lite solljus.  Vår kropp behöver nämligen solsken för att kunna producera D-vitamin och reglera vår dygnsrytm.

Ändå vet vi att för mycket sol är inte bra. För att förhindra solens negativa påverkan rekommenderar hudläkare att du använder ett solskydd med minst SPF 30, helst 50. Allra bäst är om du undviker solen helt mitt på dagen då strålarna är som starkast, samt skyddar huden med kläder och solhatt.

Solmissarna-800x762.jpg

Tycker du att det är svårt att veta hur mycket du kan sola utan att det blir skadligt, kan du ta hjälp av Strålsäkerhetsmyndighetens app ”Min soltid”, som finns att ladda ner för både Iphone och Android. Appen hjälper dig att räkna ut hur länge du kan vara i solen baserat på var du befinner dig och hur solkänslig din hud är, så du kan njuta av solen utan att bränna dig.

Men kom ihåg: solskydd är endast ett komplement – inte ett sätt att förlänga tiden i solen!

Sola-inspo-800x1199.jpg

4 skäl att sola

Du blir piggare och gladare

Solljuset påverkar vårt stressystem och gör oss pigga. Genom ögat når solljuset till den humörreglerande delen av hjärnan. Solen är därför ett av de allra bästa botemedlen mot årstidsrelaterad depression.

Du bildar D-vitamin

Solljus startar Vitamin D-syntesen som behövs för att bygga upp skelettets kalciumnivåer. 15 minuters solexponering om dagen räcker för att uppnå rekommenderad D-vitaminnivå. Vitaminet lagras sedan i kroppen. Även fet fisk, mjölkprodukter innehåller D-vitamin. Mörkare pigment och högre ålder gör oss sämre på att bilda D-vitamin.

Du sover bättre

Solljus signalerar till kroppen vilken tid på dygnet det är, vilket leder till att du får bättre sömn. Skippa solglasögon första timmen på morgonen för bäst effekt.

Du lever längre

En stor, svensk studie (Lindqvist 2016, SR) visar att kvinnor som undviker sol lever kortare än de som vistas mer i solen. Anledningen tros vara att ljuset ökar mängden kväveoxid i blodet, vilket ger positiva effekter på blodkärl och cirkulation. Solen triggar även kroppens belöningssystem vilket motverkar skadlig stress.

(Källa Stressforskningsinstitut på Stockholms universitet, Livsmedelsverket)