Hem

Hantera håravfallet

Skönhet

Shoppa och läs mer om

Att tappa håret behöver inte betyda att du plötsligt åldras 10 år i ett slag. Omfamna förändringen och uppdatera din stil så blir övergången lättare.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Håret förändras när vi blir äldre. Färg, struktur och mängd är inte detsamma livet igenom och det gäller både för män och kvinnor. Men visst är det betydligt vanligare att män blir tunnhåriga eller nästan helt skalliga.

– Att man tappar håret är i de flesta fall en del av den normala åldrandeprocessen. Det håravfall som kommer av ålder beror på hormonella förändringar och kallas ofta för androgent håravfall. Det drabbar både män och kvinnor, säger Lars Norlen, associerad professor i dermatologi vid Karolinska Institutet.

För många kan det kännas obehagligt att tappa håret oavsett om det är förväntat eller kommer som en chock. Plötsligt ser du äldre ut än vad du känner dig och måste vänja dig vid dina nya förutsättningar. För andra är håravfallet inget problem. För män kan alternativet att raka av sig allt hår kännas som en befrielse och göra att man återtar kontrollen över situationen medan kvinnor ofta jobbar mer med att förändra frisyren för att anpassa sig till de nya förutsättningarna.

– För det vanliga hormonella håravfallet som kommer med ålder finns det egentligen ingen metod som kan ge håret tillbaka. Med hjälp av ämnet minoxidil som används i olika läkemedel kan man skjuta upp utvecklingen men det går inte att få tillbaka hår som redan försvunnit, säger Lars Norlen.

Det är viktigt att komma ihåg att om du börjar tappa mycket hår plötsligt så ska du alltid uppsöka läkare. Det gäller särskilt om du upplever inflammation och klåda i hårbotten samtidigt eftersom det kan vara tecken på mer allvarliga hårsjukdomar som drabbar både män och kvinnor.

– Kunskapen om hårsjukdomar är generellt sett ganska låg idag. Därför är det många gånger avgörande att träffa en hudspecialist om man har problem med håret. Vid vissa hårsjukdomar är det extra viktigt att man uppsöker läkare i tid eftersom behandlingen bara fungerar om man påbörjar den innan sjukdomsförloppet gått för långt, säger Lars Norlen.

För den som börjar tappa håret kan det ta ett tag att vänja sig. En metod för att hitta hem i sina nya förutsättningar är att successivt förändra sin frisyr så att den är bättre anpassad till håravfallet. På så sätt blir det inte en plötsligt stor förändring utan en långsam process som gör att både du och omgivningen får tid att justera synen på ditt hår. Och kom ihåg att det ofta går snabbare än man tror att växa i sitt nya utseende.

Frisörens tips

Alexandra Walander driver salongen Novaceline i Stockholm. Som frisör bidrar hon med frisyrer som gör att ett tunt hår ser fylligt och tjockt ut.
– Tunnhårighet kan också komma inifrån, till exempel att man är väldigt stressad eller trött. Eller att man nyligen gått igenom en operation och som en efterreaktion tappar hår. Men i dessa fall är det tillfälligt och håret kommer oftast tillbaka, berättar Alexandra.

Hur kan man som tunnhårig arbeta med sin frisyr?

– Som kille gäller det att hålla håret ganska kort. Genom att de korta stråna ger stöd åt varandra får man en känsla av volym. Långt hår som läggs över flinten gör däremot att håret ser tunnare ut, eftersom längden tynger och huden dessutom syns igenom. Men det är såklart väldigt individuellt. Det handlar om hårtyp, huvudform och framför allt om kunden känner sig reda att bli korthårig, förklarar Alexandra.

– Tjejer som fått tunnare hår vid hårfästet kan testa att klippa lugg för att skapa fyllighet. Och färg gör så att hår sväller och får en tjockare känsla. Vill man behålla längden bör man klippa upp håret för att få fram volym.

Hur fungerar hårbottenmassage?

– Det stimulerar hårsäckarna och får igång blodcirkulationen, vilket påskyndar hårväxten. Det ger inte tillbaka det hår som fallit av eller hindrar hår från att falla av, säger Alexandra