Hem

Gör om mig!

Skönhet

Shoppa och läs mer om

Småbarnsmamman Alex Blomster, 32, har alltid haft kraft och energi. Men i våras tog orken slut. Alex fick testa Life Nutritest för att se vad hon kan ändra för att få kraften tillbaka, med ledtrådar från hennes DNA.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Tre små barn, ett stressigt jobb och tidiga mornar. Livet rullar snabbt för 32-åriga Alex Blomster i Vallentuna.

– Under våren slocknade jag liksom lite. Jag vill så mycket – men på kvällarna har jag ingen ork kvar. Jag känner att jag inte hinner med livet och är sjuk ofta, berättar Alex. Jobbet som säljare innebär att hon går upp klockan fem.

– Jag borde lägga mig tidigare men vill ju ha tid med min sambo också, så jag sover för lite. Mitt problem är att jag är ”on the go” hela tiden.

Hennes andningshål, träning i form av hinderbanelöpning, har prioriterats bort.

– Det gör ont i mig att välja bort träningen för att jag är för trött. Tröttheten påverkar även min familj.

Sambon Micke har börjat kalla sig för ”ofrivillig singel” eftersom han oftast sitter ensam bredvid en sovande Alex i soffan, och Alex orkar inte heller vara den mamma hon vill vara till sina tre små barn.

– Life Nutritest lät som något som kunde hjälpa mig att bli en bättre version av mig själv. Jag behöver en guide på vägen till mer energi, hopp och lek med barnen, säger hon.

Nu lusläser Alex boken med testsvaren.

– Det är intressant att den går in på detaljer, som att ”det här måste du sluta med” eller ”den här nöten bordedu äta”. Jag fick svart på vitt hur jag ska äta för att må bra.

En möjlig förklaring till trötthet och förkylningar återfinns i boken. Testet visar att hon har genetiskt låg upptagningsförmåga på järn, folsyra, kalium och selen, som är viktiga för immunsystemet. Rådet hon får blir att frossa i fibrer, bär och grönsaker.

– Nu blir det bara bär och frön, säger Alex och skrattar. 

Life-experten Pernilla: ”Alex behöver äta frön och fibrer”

Groddar, frön och bär. Det är saker som Alex behöver äta för att må bra, menar Pernilla Kimmerborn, på Life-butiken i Täby. Live Life var med när Pernilla gick igenom Alex Nutritestresultat och gav skräddarsydda råd.

Hur såg Alex testresultat ut?

– Generellt bra, men några saker sticker ut, som en tendens till högt kolesterol, som kan orsaka blockeringar i artärerna. Drick massa grönt te, och ät mycket omega-3 och fibrer.

Vad ska hon tänka på?

– Alex har svårare att förbränna kolhydrater som ris, pasta och mjöl. Jag rekommenderar att minska kolhydratintaget med 50 %. Eftersom hon tränar behövs energi, men glöm att pastaladda! Hämta istället energi från fett, nötter, grönsaker och bär. Ät ofta men lite.

Några konkreta kostråd?

– Ersätt potatis med blomkolsmos, linser, kikärtor och sötpotatis. Bästa starten på dagen är en smoothie av ruccola, spenat, bär, banan och nässelpulver. Viktigast är att äta fröer, bladgrönsaker och groddar!

Har hon lågt upptag av något?

– Ja, lägre nivå av järn, kalium samt selen. Hon har ju också upplevt sig sjuk ofta. Även hennes låga upptag av folsyra påverkar immunsystemet mycket. Alex har lägre bentäthet och behöver tillsätta kalcium.

Är det något Alex är känslig för?

– Varken laktos eller gluten, men däremot koffein, nikotin och alkohol. Hon har också hög natriumkänslighet så jag avråder från salt.

Vilka tillskott skulle du föreslå?

– En multivitamin-mineral är en bra grund, men jag vill addera en Bkomplex. Jag tipsar även om ashwagandha som påverkar kortisolnivån och motverkar stress och trötthet.

Något sista hälsoråd till Alex?

– Visst kan vi äta oss piggare, men sömnen är A och O. Det går inte att bara ta massa piller, du måste gå till grunden och hitta en bra balans mellan kost, motion och vila!