Hem

Sporttillskott

Kosttillskott

Shoppa och läs mer om

Det finns många produkter som passar vid träning – frågan är vilket som passar just dig? En bra början är att definiera vad du har för mål med din träning.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Tränar du för att öka muskelmassan? För att hålla vikten eller bara för att ta hand din kropp? Det finns olika anledningar till att vara noga med ditt näringsintag.

Att vara noga med maten inför och efter träning är viktigt och med tillskott kan du komplettera kosten på ett sätt som passar dig och dina syften.
– Hur du ska äta beror på vad du har för mål med träningen. Det är viktigt att planera din kost och ditt näringsintag, speciellt om du äter ute, jobbar och reser mycket. Då kan ett sporttillskott vara bra, säger Martin Bundsen, fitness- och livstilscoach.

Energi förbrukas vid fysisk ansträngning och kroppen måste återhämta sig genom vila. Eftersom protein bidrar till att öka och bibehålla muskelmassan, gäller det att sträva efter en positiv proteinbalans. Vilket tillskott är rätt för dig?

”Jag vill öka muskelmassan men inte tillföra så mycket kalorier”

De kanske mest vanliga tillskotten är de olika proteinformerna vassle (whey) och kasein (casein). Båda dessa passar bra om du är nybörjare, såväl som för de mer erfarna. De innehåller mycket protein och är magra sporttillskott. Genom dessa får du i dig mycket protein, men färre kalorier, det vill säga minimalt med kolhydrater och fett.

– Protein bidrar till att öka och bibehålla muskelmassan, men mängden du behöver beror på vilka mål du har med din träning, vad och hur mycket du tränar, om du är man eller kvinna, genetik och beroende på hur mycket muskelmassa du har, säger Martin.

”Jag vill träna utan att tappa vikt”

Om du tränar riktigt hårt har du oftast samtidigt ett stort energibehov. Du kan under en intensiv träningsperiod komplettera kosten med ett tillskott som utöver protein även innehåller kolhydrater. Exempel på detta är så kallade Gainer.

”Jag vill lägga i en högre växel”

Kreatin (creatine) ökar den fysiska prestationen vid upprepad kraftansträngning i samband med kortvarig och högintensiv träning. Denna produkt består av hundra procent rent kreatinmonohydrat som i sin tur är uppbyggt av aminosyror. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 3 g kreatin.

”Jag vill fylla på med protein och kolhydrater efter hård träning eller tävling ”

En så kallad Recovery innehåller rikligt med protein men mindre mängd kolhydrater än en traditionell Gainer. Oftast en blandning av kolhydrater med både snabbt och långsamt upptag.

”Jag tränar oftast på kvällen”

Kaseinprotein är ett långsamt protein vilket innebär att protein tillförs musklerna över en längre tidsperiod. På så vis blir det mer tidsfördröjd effekt och kan därför vara praktiskt att använda efter du tränat sent.

– Många studier visar på att det är bra att få i sig kasein kvällen. På så vis tillför du kroppen protein även när du sover, säger Martin.

”Jag vill ha ett mättande mellanmål”

Alla sorters proteintillskott kan fungera som mellanmål när du vet att det kan dröja ett tag innan nästan måltid och vill hålla dig mätt ett tag. Testa gärna en god proteinglass eller en proteinsmulpaj med jordgubbar.

”Jag är vegan och/eller laktosintolerant”

Idag finns det bra tillskott även för dig som helst ser att det du stoppar i dig kommer från växtriket, till exempel hampaprotein eller ärtprotein.

TEXT: SOPHIE EKMAN