Hem

Ginseng och rosenrot

Kosttillskott

Shoppa och läs mer om

Sedan tusentals år tillbaka har ginseng använts i Ostasien för att motverka trötthet och utmattning. Lär dig mer om den pigga roten och dess svenska motsvarighet; rosenrot.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Ginseng

Så växer ginseng

I de bergiga skuggiga skogarna i Ostasien hittar man ginseng. Rötterna växer väldigt långsamt och växten skördas inte förrän efter fem till sex år, då cirka 70 cm hög. Den koreanska ginsengen är den mest populära, följt av den kinesiska. De är av samma art men den koreanska ginsengen växer under bättre omständigheter och anses därför vara av något bättre kvalitet.

Effekter av ginseng

Ginseng har använts av de österländska kulturerna under flera tusen år tack vare sina uppiggande egenskaper. Ginseng stöder immunförsvaret, bidrar till att motverka trötthet och till att främja vakenhet.

Så äter du ginseng

I Sverige används ginseng främst som kosttillskott för sin uppiggande effekt. Den färska eller torkade roten kan användas till buljong, till stekning tillsammans med grönsaker eller bara som en smaksättare i maten. 

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

Rosenrot

Så växer rosenrot

Rosenroten kallas ibland för den svenska ginsengen, då den har liknande egenskaper och växer fritt på våra fjäll i norr. I juni eller juli månad kan man se den blomma med gula blommor tätt i en flocklik samling. Det är på grund av den starka rosendoften från rötterna som rosenroten fått sitt namn.

Effekter av rosenrot

Rosenrot innehåller de aktiva ämnena salidrosid, rosavin samt rosarin. Rosenrot bidrar till kognitiv och mental prestationsförmåga. Samerna har kallat rosenrot för fjällkaktus, och har genom tiden nyttjat den under långa vandringar på fjällen.

Så äter du rosenrot

Rosenroten köps främst som kosttillskott. Förr åt man ofta rosenrot som en grönsak, både stekt eller kokt. Men eftersom rosenroten har en mycket besk smak används den bäst i te eller som kosttillskott. 

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.