Hem

A-vitamin

Kosttillskott

Shoppa och läs mer om

Av våra tretton kända vitaminer är A-vitamin det vitamin som forskarna upptäckte allra först. Det är ett fettlösligt vitamin som är särskilt känt för att bidra till att bibehålla normal synförmåga samt immunsystemets normala funktion.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Fyra av våra tretton kända vitaminer är fettlösliga; A-, D-, E- och K-vitamin. Det innebär att näringsämnet lagras i celler och organ istället för att utsöndras från kroppen, vilket gäller de övriga nio vattenlösliga vitaminerna. A-vitamin binder sig till fett och upptas i blodet via tarmen. Det lagras främst i levern men en del lagras också i lungor, njurar och fettvävnader. Här fungerar A-vitaminet som en vitaminreserv för kroppen.

Varför behöver vi A-vitamin?

A-vitamin bidrar till att bibehålla normala slemhinnor, normal hud, synförmåga och immunförsvar. A-vitamin bidrar även till normal järnomsättning samt har en roll i celldelningsprocessen.

Det rekommenderade dagliga intaget för män är 900 mikrogram och för kvinnor 700 mikrogram. En svensk normalkost täcker dagsbehovet väl.

Bra källor till A-vitamin

A-vitaminet som finns i livsmedel från djurriket kallas retinoider, medan grönsaker och rotfrukter innehåller A-vitamin i form av karotenoider. Retinoider får vi till exempel i oss genom inälvsmat, främst lever, samt i mindre nivåer i matfett, mejeriprodukter och ägg. I Sverige är mjölk ofta berikad med vitaminet.

Betakaroten

Betakaroten är ett exempel på en karotenoid som är ett vattenlösligt förstadium av A-vitamin. Betakaroten finns rikligt i morötter, en normalstor morot innehåller cirka 3 mg. Det finns också i persilja, grönkål, spenat, mango och papaya.

I kroppen lagras ämnet i hudens fettlager. Det är först om kroppen behöver fylla på med A-vitamin som Betakaroten omvandlas till det fettlösliga vitaminet.