Hem

6 skäl att äta D-vitamin

Kosttillskott

Shoppa och läs mer om

Ju mindre solljus vi får på oss desto viktigare att tillföra D-vitamin via kosten. EUs forskningsråd har fastställt sex huvudsakliga funktioner D-vitamin har i vår kropp.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

1. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.

2. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme.

3. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion.

4. D-vitamin bidrar till att bibehålla normala tänder.

5. D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.

6. D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen.

 

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

D-vitamin-ljus-LIVELIFE.png

D-vitamin – så funkar det


D-vitamin behövs för att kroppen ska kunna reglera kalciumbalansen i skelett och tänder. Det bidrar också till immunsystemets normala funktion samt en normal muskelfunktion, och har en roll i celldelningen.

Vitaminet bildas i huden, när den exponeras för solbestrålning, och omvandlas till ett så kallat steroidhormon som styr flera processer i kroppen. Vi kan också få i oss D-vitamin via kosten (fet fisk men även ägg och kött). Den som har svårt att få i sig D-vitamin via kosten kan behöva komplettera med ett kosttillskott.

Under sommaren räcker det vanligtvis att vistas i solen en halvtimme om dagen för att kroppen ska producera tillräckliga mängder D-vitamin. Men under vinterhalvåret får huden inte tillräckligt med sol, och eftersom kroppen barakan lagra vitaminet i några månader är det viktigt att äta mat som innehåller D-vitamin.