Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • 200 butiker
  • Brett sortiment

Ladda inför Vårruset

Vårruset 2016
Vårruset 2016

Löparsäsongen närmar sig med stormsteg. Och vad passar inte bättre än att kicka igång året med det fem kilometer långa loppet Vårruset? Löpcoachen Charlotte Karlsson hjälper oss att ladda på bästa sätt.

– Vårruset är det perfekta tillfället att kicka igång säsongen med en riktig löparfest och en morot att komma igång med träningen redan nu! Här står glädje och gemenskap i fokus utan massa krav på prestation och tidtagning, säger Charlotte Karlsson en av grundarna till löpgruppen Runday och med bland annat ett SM guld på Stockholm Marathon och seger i Lidingöloppet 30 kilometer på meritlistan.
Charlotte har själv en personlig relation till loppet. Efter att ha tävlat medeldistans, 800 meter och 1500 meter under ungdomsåren bestämde hon sig i början av 2000-talet för att lägga löparskorna på hyllan för gott. Men Vårruset i Malmö 2005 fick henne att komma på andra tankar.
– Jag hade bestämt mig för att aldrig mer tävla. Men när startskottet gick fick jag en riktig aha-upplevelse: Var det såhär roligt det var att springa ett lopp?! Efter det har jag återfått löparglädjen igen och jag har den dagen delvis att tacka för det, säger hon.
I maj är det dags för 2016 års Vårruset-premiär, också det i Malmö. Loppet turnerar därefter landet runt på sammanlagt 17 orter.

Det börjar närma sig start. Hinner även den som aldrig tidigare sprungit ett lopp komma i form till dess?
– Ja absolut! Det gäller bara att börja träningen lugnt och öka successivt. Det största nybörjarfelet är att man kör igång för hårt direkt, exempelvis efter ett långt vinteruppehåll. Då drar man lätt på sig skador eller motivationsbrist.

Finns det något annat att tänka på för den som aldrig tidigare sprungit ett lopp, eller haft ett långt vinteruppehåll?
– Som löpare är det jätteviktigt att träna styrka och rörlighet – både innan och under säsongen. En stark överkropp, axlar och bröstrygg ger oss en bra hållning, vilket är avgörande för att få en optimal syresättning i kroppen. En stark bål och höft samt starka sätesmuskler, lår, underben och fötter är viktigt för att kunna springa med en bra löpteknik och förhindra skador.

Hur ska man göra för att maximera sitt resultat under loppet?
– Det handlar endast om att göra sin hemläxa i god tid innan loppet – och det är att träna. Det finns inga genvägar! Stegra träningen successivt och variera den mellan intervaller, distansrundor, teknikträning och stegringslopp. (Läs mer i Charlottes nedladdningsbara träningsprogram i högerspalten)

Bör jag ha sikte på ett längre lopp senare under säsongen?
– Nej, inte nödvändigtvis. Alla gillar inte att springa långt, då är fem kilometer en perfekt distans som du kan fortsätta utmana dig med hela säsongen. Det naturliga steget är inte att gå upp i distans, utan utmana hellre dig själv och öka farten successivt. Det krävs betydligt mer träning för att kunna springa snabbt än att endast ha som mål att ta sig runt ett maraton. Många tror att det är tvärtom. Är det första gången du springer ett lopp kan du se Vårruset som ett perfekt tillfälle att bara ta dig runt och njuta av den härliga stämningen!

Charlottes tips inför Vårruset

1. Träning

Om du följer mitt träningsprogram här intill kommer du klara dig fint! Kom ihåg att börja lugnt och öka successivt. Variera träningen mellan intervaller, distansrundor, teknikträning och stegringslopp. Uthållighet är inte lika mycket färskvara som snabbheten, så viktigt är att inte släppa för mycket på intervallpassen veckorna innan loppet.

 

2. Vila

Vila är jätteviktigt för att kroppen ska hinna återhämta sig. Kom ihåg; ju mer vältränade vi är desto bättre återhämtar sig kroppen. Men det gäller att hitta rätt balans: vilar vi för länge börjar kroppen gå tillbaka prestationsmässigt, vilar vi däremot för lite blir vi skadade. Inför tävlingsstart kan du därför dra ner lite på både mängd och intensitet av träningen för att ge kroppen lite mer återhämtning. Men vila inte i form, du bör springa in i det sista för att hålla kroppen igång!

 

3. Kläder/utrustning

Det fina med löpning är att man inte behöver ha något särskild utrustning för att bege sig ut. För Vårruset krävs ett par bekväma skor, dina gamla gympaskor från 90-talet fungerar utmärkt. Vad gäller kläder är det också viktigt att du sprungit in dem lite så du inte får skavsår. De får också gärna vara tillverkade i ett material som andas, bomullsmaterial är därför inte att föredra. Utrustningen ska absolut inte vara en ursäkt för att inte kunna bege sig ut och springa!

 

4. Äta

Inför ett fem kilometers lopp är det inte jätteviktigt att tänka på vad du äter. Du behöver absolut inte kolhydratladda, utan tänk på att äta som vanligt och inte chocka kroppen med något den inte är van vid. Se till att ha ätit en ordentlig måltid fyra timmar innan start. Behöver du kan du ta ett litet mellanmål strax innan startskottet går.

 

5. Uppvärmning

Uppvärmning blir allt viktigare ju snabbare du springer. Är du ute efter att jaga tider under loppet bör du vara ordentligt uppvärmd innan. Ska du bara jogga runt räcker det med att vara med under den gemensamma uppvärmningen i startområdet.

 

6. Taktik

Passa på att ta det lite lugnt i början när det är mycket folk och öka sedan farten successivt. Fem kilometer är en relativt kort distans, skulle du gå ut för hårt i början kan du se det som ett sätt att utmana dig själv; dra ner lite på tempot men försök springa hela vägen in i mål ändå. Skulle du bli törstig finns det vätskekontroller på vägen men annars tycker jag att du ska försöka klara dig utan och njuta hela vägen in i mål.

 

TEXT: PHILIPPA MAGNUSSON

FOTO: FREDRIK WANNERSTEDT

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html