Hoppa till innehållet
0 varor

Din varukorg är tom

  • Fri Frakt över 499kr
  • Bekväma betalningar med Klarna
  • Snabb leverans

Supermatlexikon


Om du vill stärka kroppen och bli piggare ska du välja en ren och naturlig kost. Vi rekommenderar att du introducerar supermat i din vanliga kost. Den vanligaste definitionen av supermat är ”livsmedelsväxter med exceptionella näringsvärden". Exempel på supermat är spirulina, chiafrön och kokosolja. Dessa passar perfekt att ha som ingrediens när du ska göra en näringsrik smoothie eller som ett näringsrikt och gott komplement i maten du lagar. Nedan får du veta mer om de olika ingredienserna i supermat och varför du bör äta mer av dem.

Informationen är framtagen i samarbete med Superfruit.

acai_214.jpg

Acai

Acaipulver är lätt att använda i smoothies eller rawfoodrecept. Acai (uttalas Ah-Sigh-Ee) är ett litet intensivt mörkt lila bär som växer i toppen på Acaizeiro palmen i Amazonas. Acaibäret har en spännande sofistikerad smak som brukar beskrivas som en blandning av blåbär, te och choklad. Mer än 90% av acaibäret är kärna och endast 10% är fruktkött. Det som gör acai speciellt är halten av polyfenoler. Det är dessa polyfenoler som ger acai dess mörklila nästan svarta färg. Energin i acai kommer ifrån essentiella fettsyror. Acaipulver innehåller fleromättade Omega 6 (3%) och enkelomättade Omega 9 (13%). Större delen av kolhydratintaget (totalt 67%) vid konsumtion av Acaipulver består av fiber (62,5%) varav hela 59% är olösliga fibrer. Acaipulver innehåller nästan inget socker alls och har ett GI < 1 vilket gör att acai lämpar sig för dieter där man aktar sig för socker. På en dagsdos får man även 21% av sitt RDI av järn.

chia_214.jpg

Chia

Chiafrön innehåller mer än 20% omega-3 och 33% kostfiber. Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-lineolic-acid), fiber och protein. Traditionellt har chiafrön konsumerats som de är, i form av en dryck som kallas ”chia fresca” eller som komplement till bröd och bakverk. Fröna kan malas ned och användas tillsammans med andra sorters mjöl. Fröna innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen så som fosfor, kalcium och kalium.

chlorella_214.jpg

Chlorella 

Chlorella är en art av encellig grön mikroalg som växer naturligt i sötvattensjöar över hela världen. Sedan början på 1900-talet har man forskat på Chlorella som en lättillgänglig näringskälla som kan växa mycket snabbare än vanliga grödor.  Chlorella består till cirka 60% av protein. Det är därför ett vanligt tillskott hos vegetarianer för att komma åt en bra proteinkälla. Chlorella innehåller cirka 2500 mg klorofyll och mer än 500 mg karotenoider per 100 g (gäller Superfruits produkter). Chlorellapulvret blandas bäst i drycker och smoothies. Testa att blanda med t ex apelsinjuice.

gojiberries_214

Goji

Gojibär är en av våra mest kompletta födor och har konsumerats sedan urminnes tider i Asien. Gojibäret innehåller karotenoider och det är detta pigment som ger bären sin röda färg. Gojibäret innehåller mer vitamin C än apelsiner, mer betakaroten än morötter och mer järn än spenat. Gojibäret innehåller också de helt unika polysackariderna. Det lilla röda bäret är också fullt med andra näringsämnen; protein med 18 av 22 aminosyror, 21 olika mineraler, däribland mangan, zink, järn, koppar, krom, magnesium, kalcium, natrium, kalium samt flertalet spårämnen.

hemp_214

Hampa

Hampaprotein är ett perfekt substitut för laktosallergiker som inte kan äta mjölkprotein/whey produkter. Hampafrön kan man äta som de är eller använda i matlagning. 80 % av den totala oljevolymen i hampafrön består av essentiella fettsyror vilket få andra frön uppnår. Hampans frön är en rik källa på högvärdigt protein och kostfiber.

Hampafrön används med fördel i matlagning och bakning eller som ett gott tilltugg i en frukt och nötblandning. Skalade hampafrön kan användas till müsli, gröt, smoothies, sallader och bakning. De kan också malas till en massa som liknar jordnötssmör och användas som ett gott pålägg med rund, fyllig och nötig smak. Hampafrön fungerar till och med utmärkt till grytor, i köttbullar och biffar eller helt enkelt som ett mättande och nyttigt tilltugg.

buckthorn_214.jpg

Havtorn

Havtorn innehåller de essentiella fettsyrorna Omega 3, 6, 7 och 9. En av dem hör man sällan talas om, nämligen Omega 7 som är en viktig fettsyra och som kroppen själv producerar. Men ju äldre vi blir desto sämre blir också produktionen av den. Därför kan det vara bra att fylla på med Omega 7. Havtorn innehåller förutom de essentiella fettsyrorna även vitamin C och Betakaroten. Gör din egen havtornssmoothie eller berika frukostyoghurten med Superfruits ekologiska havtornspulver. Ett enkelt sätt att göra din morgon lite bättre!

coconut_214.jpg

Kokos

Kokos i olika former har snabbt blivit en favorit eftersom det är både laktosfritt och glutenfritt! 

Superfruits kokosmjöl innehåller mer än 40% fiber och går utmärkt att använda i matlagning. Du kan fiberberika din dryck, juice och smoothies med en matsked kokosmjöl. Du kan också strö en matsked kokosmjöl över müsli, gröt och desserter. I bakning kan du ersätta upp till 30% av ditt vanliga mjöl med kokosmjöl, använd mer vätska då kokosmjölet gör bakverket fastare. Kokosmjölet tillverkas på färska ekologiskt odlade kokosnötter och är RAW, fritt från gluten och laktos.

Kallpressad kokosolja kan användas i rawfoodrecept, smoothies, glass, dressing m.m. 

Kokospalmsocker eller kokossocker smakar fruktigt, liknande brun farin och råsocker. Kokospalmsocker kommer som namnet antyder från kokospalmen och det är saven från blommorna som varsamt samlas. Saven reduceras försiktigt till en tjock sirap som torkas och mals till socker vilket ger en naturnära och ekologisk slutprodukt. Kokospalmsocker har ett GI på runt 35, vilket är att jämföra med till exempel rörsocker vars GI ligger runt 68.

spirulina_214

Spirulina

Spirulina är en av naturens mest koncentrerade näringskällor, rikt på protein och klorofyll. 1967 startades de första odlingarna i Mexiko och sedan dess har populariteten ökat. Nasa använde sig av spirulina på rymd-färderna just för dess koncentrerade näringsinnehåll. Idag växer och odlas spirulina i stora sötvattensdammar under kontrollerade former. Spirulina innehåller protein, karotenoider, klorofyll och fykocyanin. Spirulinapulver kan du använda i smoothies eller matlagning. Börja med små doser på 1/2-1tsk för att vänja kroppen och öka successivt upp till en msk.

superfood_grass_214

Vetegräs

Vetegräspulver kommer ifrån de unga skotten på den vanliga veteplantan. Vetegräs kan du ofta finna i juicebarer och som ingrediens i drycker och hälsomat. Vetegräs innehåller inte något vetegluten. Vetegräs är rikt på klorofyll, det gröna pigment som plantor använder för att absorbera energin från solljuset. Vetegräs innehåller också mer än 20% protein. Vetegräs finner du i produkten Superfruit Super Booster V1. 

 

Produkten har lagts i kundvagnen