Hälsoguiden

Livsviktiga fettsyror

Fett är livsviktigt för att vi ska må bra. Men det gäller att välja rätt sort. Maten vi äter behöver också ha en bra balans av fettsyror som omega-3 och omega-6. Vi reder ut begreppen!

Vad är fett?

Fett består av fettsyror. Man brukar skilja på mättade fettsyror och omättade fettsyror. Omättade fettsyror kan i sin tur delas in i enkelomättade fettsyror och fleromättade fettsyror.

De flesta äter enligt Livsmedelsverket för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar. Kroppen bildar de flesta fetter den behöver från kolhydrater och protein. Dock inte fleromättade fetter, dessa måste tillföras via kosten.


Vad är mättat fett?

Mättade fettsyror finns till exempel i fett kött som korv och bacon, och andra animaliska produkter som smör, grädde och ost.

Vad är enkelomättat fett?

Enkelomättade fettsyror finns till exempel i olivolja, rapsolja, avocado, kyckling och nötter som mandel och hasselnötter.


Vad är fleromättat fett?

Fleromättade fetter är essentiella, dvs. livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten. De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Omega-3 innehåller fettsyrorna EPA och DHA, som bidrar till hjärtats normala funktion.*

Fleromättade fettsyror finns till exempel i fet fisk som makrill, strömming, lax och sill. De finns även i alger och oljor såsom rapsolja, solrosolja och linfröolja. Sesamfrön och valnötter innehåller också fleromättade fettsyror.


*Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA


Hur mycket omega fettsyror behöver jag?

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vi få i oss ungefär 2,5 till 3 gram omega-3-fett per dag. Det är lika mycket omega-3 som det finns i en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja.

Om du känner på dig att du får i dig för lite omega-fettsyror, försök att byta ut en del av det mättade fettet du äter mot fleromättat fett. Använd till exempel rapsolja vid matlagning istället för smör. Ät fisk två-tre gånger i veckan, varav fet fisk en av gångerna. Ät nötter som innehåller fleromättade fetter som mellanmål eller snacks.

Det finns också olika tillskott med omega-3 och omega-6 du kan använda för att säkerställa att du får i dig den mängd du behöver.


Chiafrön - en källa till omega-3!

Chiafrön är rika på omega-3, proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler. Innehållet av omega-3 är ungefär tre gånger högre än i de flesta andra frösorter och sädesslag.

Se till att krossa fröna innan du intar dem. Det är viktigt eftersom kroppen själv inte kan bryta ner skalet vilket gör att du inte heller kan tillgodose fettsyrorna. Eftersom fleromättade fetter härsknar snabbt är det bra att krossa dem precis innan du äter dem. Ett tips är att låta de ligga en stund i vatten eller valfri dryck och sedan mixa i en smoothie.