Hoppa till innehållet
0 varor

Din varukorg är tom

  • Fri frakt till din lifebutik
  • Snabba leveranser
  • Fraktfritt över 499

Buddha bowl: Rostade rotsaker med kikärtor och tahini

Buddha bowl: Rostade rotsaker med kikärtor och tahini

Du behöver inte vara religiös för att uppskatta en Buddha bowl – bara gilla fräsch och färgstark mat till brädden fylld i stora skålar.

I matvärlden är nämligen en Buddha bowl så pass fullproppad att det bildas en rund ”Buddha-mage” på toppen av skålen. Det går ut på att fylla den med bara den alla bästa maten, den mat som ger din kropp bra bränsle och sunda vanor.
Buddha är en titel som betyder upplyst, och lite mer specifikt bör en Buddha bowl innehålla 1) fiberrika kolhydrater/gryn, 2) magert protein, 3) massor av grönsaker, 4) hälsosamt fett såsom nötter, frön och avokado och slutligen 5) dressing.
För en del innebär Buddha bowls även en helig matstund där maten äts med tacksamhet och innerlighet. Skålen är personlig och noga utvald. Den fungerar som en symbol för näringsrik mat och ska förmedla en positiv känsla. Ingredienserna läggs omsorgsfullt i skålen med medvetenhet och närvaro, som en del av en hälsosam och fin ritual.

TEXT SOPHIE EKMAN

4 portioner

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • 1 stor sötpotatis
  • 1 rödlök
  • 4 polkabetor
  • 1 stor palsternacka
  • 200 g grönkål, stammar tas bort
  • 1 + 1 msk olivolja
  • 1 tsk himalayasalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Rostade gula ärtor: 400 g kikärtor på burk
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk chilipeppar
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk himalayasalt
  • 1 msk olivolja
Skriv ut inköpslista

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka quinoa. Dela sötpotatis i stavar och rödlök i klyftor. Skär betor och palsternacka i skivor.
  2. Lägg rotfrukterna på en bakplåtsbeklädd plåt, ringla över olivolja och blanda runt. Strö över himalayasalt och peppar. Rosta mitt i ugnen cirka 15 minuter.
  3. Ta ut plåten, flytta rotsakerna åt sidan och lägg på grönkål. Ringla över olivolja, strö över himalayasalt och peppar. Sätt in ugnen ytterligare 5 minuter.
  4. Häll av och skölj kikärtorna. Värm en stekpanna på medelvärme. Blanda kikärtor med kryddor och olivolja i en skål. Rör om och rosta i stekpanna på medelvärme. När ärtorna är gyllene, dra från värmen.
  5. Ta fram stora skålar, lägg grönkål i botten, fördela därefter quinoa och de rostade grönsakerna ovanpå. Toppa med kikärtor och tahinidressing. Servera ljummen!
Produkten har lagts i kundvagnen