Hoppa till innehållet
0 varor

Notera att vid köp av receptfria läkemedel gäller 18-årsgräns.

Din varukorg är tom

  • Alltid Fri Frakt
  • 200 butiker
  • Brett sortiment

Jessica Frej: Supergott, supersnabbt med extra allt


God mat på nolltid. Det är Jessica Frejs devis. Hennes mission är att göra matlagningen enklare och roligare – med färre ingredienser.
– Alla ska kunna njuta av god mat varje dag, säger matinspiratören och kokboksförfattaren som nu är aktuell med nya boken Supergott och supersnabbt.

Jessica Frej har två teorier om varför mat är hennes grej:
– Dels för att jag njuter så mycket av att äta god mat, och dels för magin som uppstår när man lagar någonting. Som när man tar mjöl, jäst, salt och vatten. Inget är gott i sig. Men blandar man ihop det och ger det tid så blir det något av det godaste som alla människor vet – bröd!

Slog igenom i Sveriges Mästerkock

Det är sex år sedan genombrottet i Sveriges Mästerkock. Även om mästerkocken Mannerström inte var helt imponerad av hennes ärtsoppa med basilika och parmesanchips så föll Per Moberg och Markus Aujalay för hennes matglädje och charm.
Sedan dess har Jessica hunnit ge ut fyra banbrytande glutenfria kokböcker, hon är matbloggare för tidningen Amelia, har den egna youtubekanalen Lättlagat med Jessica Frej och är tv-kock på Nyhetsmorgon.

– Att vara matkreatör och tv-kock är något jag drömt om sedan jag var liten. Det är en barndomsdröm som gick i uppfyllelse, säger Jessica.
– Jag ville aldrig ha kläder eller leksaker. När vi fick månadspeng åkte vi buss till Slussen och båt till Djurgården för att köpa plankstek på Villa Godthem för 120 spänn. Vår månadspeng räckte precis.

På frågan om hur hon blev intresserad av matlagning är Jessica oförstående.
– Blev? Jag blev det aldrig. Jag har alltid varit det! Detta trots att ingen av föräldrarna har något matintresse. ”Snabbt fram på bordet” var konceptet i föräldrahemmet: Hallonkräm till frukost, färdigfrysta kroketter och Blå Bands pulversås till middag. Men hos mormor och farmor fick Jessica leva ut sina matfantasier.
– Potatisgratäng är fortfarande min favorit, men det var bara mormor som visste hur man gjorde den rätt. Den blev aldrig lika bra hemma, mamma fuskade med lättgrädde.

Lättprodukter och dieter är inte Jessicas grej.
– Jag har absolut inga regler och förbud kring mat. Det du tycker om att äta tror jag är bra för dig. Ibland har jag ”cravings” och äter typ bara cashewnötter i tre veckor, men sen blir man ju alltid sugen på nåt annat. Vi är så otroligt rädda i dag för att äta fel saker. Men folk har överlevt i alla tider på betydligt sämre mat än vi äter i dag.

Tror inte på bantning eller pekpinnar

Jessica vill sudda bort alla negativa känslor som pekpinnar och bantningsdieter skapar. Hon tror på att njuta och må bra.
Hur ska mat vara enligt dig?
– Mat ska vara opretentiös, enkel och smakrik. Så liten insats som möjligt och så mycket utdelning som möjligt, säger Jessica och skrattar.
Enligt henne är vanligaste anledningen till att folk äter dålig mat att de känner att de inte har tid att laga bra mat; recepten är för tidskrävande, innehåller för många krångliga ingredienser eller kräver köksutrustning man inte har.
– Jag tycker det ska vara lätt och gå snabbt att laga god mat. I mina kokböcker finns det bara enkla recept. Jag använder så få ingredienser som möjligt och förenklar momenten så långt som det bara går.

Jessica Frejs första egna kokbok heter Fest på 30 min. En glittrig bok som inspirerar med tolv stycken trerättersmenyer som lagas på en halvtimme. Men till vardags tycker hon 20 minuters aktiv matlagning räcker. I nya boken Supergott och supersnabbt har hon samlat sina snabba favoritrecept för både lunch, middag och snacks. Självklart finns även lite godsaker till fikat med.

Trots att hon erkänner sig vara en gottegris är de flesta av Jessicas recept både goda och nyttiga. Men smak går före kalorier.
– Smaken är A och O, mat ska smaka mycket! Örter, citron, vitlök, smör och grädde får smaken att poppa ut. Jag vill laga så gott som möjligt, på så lite tid som möjligt, så man kan äta gott varje dag. Jag vill ta bort all stress kring maten och ta fram lusten.

Har du något råd till trötta småbarnsföräldrar som fastnat i falukorvsträsket?
– Oavsett vilken mat du lagar så kommer det ta dig minst en kvart. Så mitt råd är att inte skynda igenom den kvarten, utan var i den tiden. Det kan gå snabbt att laga mat, men om du är i kamp mot klockan blir du stressad och det blir tråkigt och jobbigt. Och jag vet att det går att laga mat som gör en lycklig ända in i själen på bara tio minuter, säger Jessica.

Vill ha extra allt hela tiden

Jessicas råd för att leva livet fullt ut är att alltid göra det där lilla extra.
– Ladda batterierna genom att göra saker extra mysiga. Häll upp kaffet i guldkoppen, ta den fina brickan, sätt guldkant på tillvaron. Häll upp vatten i ett vinglas och släng i isbitar och en citronskiva så känns det mycket härligare. Det är små saker som får dig att må bra.
Visserligen är Jessicas ständiga nyårslöfte att få mer balans i livet, mellan arbete, sömn och motion.
– Men jag är inte så balanserad, jag är mer extra allt. Jag vill ha extra allt hela tiden, skrattar hon.

Sedan tre år tränar hon regelbundet, ett måste för att orka.
– Jag går mycket i klackar och bär mycket saker, jag måste hålla min kropp frisk och stark.
Vändpunkten kom när hon skulle lyfta en gjutjärnsstekpanna full med köttbullar i tv-programmet Mitt Kök.
– Jag kunde inte ens lyfta pannan och tänkte att det här håller ju inte.

För att bli starkare började hon träna med PT, men hon tränar också löpning på egen hand.
– Det är en frihet att sticka ut och springa och träningen börjar i samma sekund som jag kliver ut genom dörren, så det är tidseffektiv träning också, säger hon nöjt. För att orka jobba är även sömnen viktig. Helst åtta timmar, trots att hon tycker sömnen ”tar tid från allt roligt jag vill hinna med”.
– Jag vill maxa allt i livet – ha extra allt! Ha fester hemma, gå på restaurang, bjuda in vänner för att äta upp allt jag lagat. Jag är inte typen som ligger hemma själv och tittar på tv-serier …

Börjar julmyset redan i november

Lagom till jul kommer hennes festbok ut i ny skrud för att inspirera till en godare mathelg. Själv tjuvstartar hon gärna med julmyset.
– Jag börjar gärna redan i november då det är trist och mörkt och kallt. Då kan man baka pepparkakor, dricka glögg, lyssna på julmusik och göra ischoklad. Då sprider man ut julmyset och slipper stressen.

Som alltid gillar hon det snabba och det enkla.
– Det kan räcka med att hälla upp lite glögg så får jag mysig julstämning. Jag är bra på att chilla och mysa och slappna av. Detsamma gäller nyår. Har du bara en glitterklänning och lite konfetti på bordet så skapar du festkänslan. Det behöver inte vara perfekt! Människorna, maten och musiken är viktigast.

Hur de stundande högtiderna ska firas i år har hon inte bestämt ännu.
– Jag vill ha julskinka, knäckemacka med senap, julmust, pepparkakor, lussekatter och glögg, det räcker för mig. Förra året blev det jul med italiensk mat i Thailand, året innan firade hon jul i New York. I år stannar hon möjligen hemma i sitt nyrenoverade drömkök och bara njuter av god mat i gott sällskap. Då trivs Jessica Frej som bäst.

TEXT: SOFIA ZETTERMAN 

Nyheter på Life

Produkten har lagts i kundvagnen
google-site-verification: google9a9ac1c4afbd81cc.html