Hälsoguiden

Hormoner och sexlust

Sätt fart på relationen nu är våren är här! Att tända till är inte alltid lätt och bristande lust är något som kan drabba både män och kvinnor, yngre som äldre. Hormonell obalans kan vara en av anledningarna.

Kropp och knopp jobbar på högvarv när du blir upphetsad. Blodflödet ökar och hjärtat börjar slå fortare. Hjärnans lustcentrum aktiveras och ämnena dopamin och endorfiner frigörs, vilket ger en känsla av välbefinnande. Kramar, kyssar eller mys triggar kärlekshormonet oxytocin, vilket ökar sexlusten, sänker blodtrycket och gör oss lugna.
– Lusten kan börja i huvudet av olika tankar eller i kroppen genom beröring. I många relationer sätter man i gång varandra genom kroppskontakt, säger Lotti Helström, forskare i obstetrik och gynekologi vid institutionen för klinisk forskning och utbildning på Södersjukhuset och Karolinska institutet.
Men det är inte bara att trycka på en knapp för att bli tänd. Lever du i en parrelation gäller det att tajma in varandras lust – samtidigt som din kropp ska hänga med på noterna.


Vanliga lusttjuvar

Att vara trött och nedstämd, ha brist på sköldkörtelhormon eller få för lite motion och sömn kan vara riktiga lusttjuvar. Stress och sex går inte heller ihop. Stress påverkar hela kroppen negativt och kan bidra till spänningar och till att sex gör ont, vilket i sin tur kan göra att du tappar sexlusten.
– Stress frigör ett adrenalinpåslag som släcker ut förmågan att erigera eller till svullnad och genomfuktning i underlivet. Och det gör att du inte heller kommer få särskilt bra effekt av olika läkemedel som exempelvis Viagra, utan det gäller att ta tag i själva grundproble- met – vilket är det som orsakar stressen, säger hon. Våra könshormoner både hjälper och stjälper lusten. Under ägglossningen exempelvis, när hormonerna öst- rogen och progesteron stiger, är kvinnor mer sexuellt aktiva.


Vi har mest lust på helgen

– Men de sociala faktorerna påverkar överlägset mest hur sugna vi är. Därför är det inte förvånande att vi har mer sex på fredagar och lördagar då vi är lediga till exempel, säger Lotti Helström.
Och just östrogenets betydelse för vårt sexliv är komplext. En extra dos östrogen kan ge en skjuts till sexlivet i form av uppmjukade slemhinnor och på sätt fungera lusthöjande. Å andra sidan kan för mycket östrogen, som när man äter p-piller, göra att kroppen binder testosteron – vilket gör det svårt för kroppen att tillgodogöra sig testosteronet, något som i sin tur dämpar vår lust. Bristande lust kan hos en del kvinnor bero på att man har för lite testosteron, som kvinnor producerar en liten mängd av, från äggstockar och binjurar.
– Ibland behöver man behandla med en lägre dos testosteron, men för att det ska hjälpa är det i regel viktigt att samtidigt gå och prata med en sexrådgivare eller parterapeut, då kommunikationen och samspelet i relationen brukar vara det viktigaste för ett fungerande sexliv, säger hon.



Torra slemhinnor vanligt problem ...

Torra slemhinnor i underlivet kan också ställa till det med lusten, då det kan bli både ömt och irriterat. Men även om kvinnor generellt får torrare slemhinnor efter klimakteriet vill Lotti Helström poängtera att förmågan till svullnad och genomfuktning är densamma vid sexuell tändning, oavsett östrogennivåer.
– Lubrikationen påverkas inte av klimakteriet. Dock kan det vara en poäng att tillföra östrogen som ett sätt att hjälpa slemhinnorna på traven, så du känner dig vitalare och därmed mer motiverad till sex.


... och erektionsproblem ett annat

Kvinnor och mäns lust verkar inte heller hålla riktigt jämn takt genom livet. Samtidigt som kvinnors lust generellt blir större i fyrtioårsåldern verkar mäns sexuella förmåga vara störst i tonåren och i stället minska aningen med åren.
– Ungefär hälften av alla män i 40-årsåldern har någon grad av funktionsnedsättning när det kommer till erektion. Dock påverkas inte alltid lusten av minskad förmåga, säger Stefan Arver, docent vid centrum för andrologi och sexualmedicin i Huddinge. Vad gör man då när lusten tryter? Det finns inget entydigt och enkelt svar, oftast handlar det om era förändringar – som att dricka mindre alkohol, tänka över sin arbetssituation och minska på stressen. Det finns också anpassade kosttillskott som kan hjälpa.
– Ofta behöver både det fysiska och det psykiska tas om hand. Det är inte ovanligt att män går onödigt länge med erektionsproblem till exempel, vilket så fort det är behandlat oftast får en positiv effekt på lusten. Sedan är det inte nödvändigtvis viktigast med sex i första hand utan med fysisk närhet, som kramar och kyssar, vilket fungerar stärkande för relationen och i sin tur lusthöjande, säger Stefan Arver.


Visste du att...

... ungefär hälften av alla män i 40-årsåldern har någon grad av funktionsnedsättning när det kommer till erektion? Men den vanligaste orsaken är inte testosteronbrist utan kärlförändringar.

– Det här är något som långt ifrån alla män känner till. Erektionen ställer stora krav på att kärlen är intakta, vilket gör erektionsproblem till en markör för att drabbas av akut hjärtinfarkt. Och har du högt blodtryck eller höga kolesterolvärden är det vanligt att erektionen blir lidande, och detta behöver behandlas, säger Stefan Arver.