Hem

9 tips för bättre sömn

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Problem med sömnen är vanligt och ungefär var tredje person har sömnbesvär då och då. Kvinnor har det något oftare än män och var tionde har svårare problem. Men det finns enkla knep för att sova bättre.

Våra sömnbehov växlar med ålder och aktivitet och vi behöver sova mellan 6 - 9 timmar per dygn. Får du den sömn du behöver?

Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Ta del av våra 9 tips för bättre sömn:

1.    Ha fasta sovrutiner


Bestäm dig för en tid när du ska gå och lägga dig, samt en tid för när du ska vakna. På så sätt skapar kroppen ett mönster för din sömn, och du somnar och vaknar lättare.

9-tips-för-bättre-sömn-4.jpg

2.    Träna


Fysisk aktivitet 2-3 timmar före läggdags hjälper dig mycket. När du förbrukar energi skapas ett ämne som heter adenosin, som gör det lättare att somna.
 

9-tips-för-bättre-sömn-5.jpg

3.   Ta magnesium

Magnesium är en naturlig mineral som påverkar flera inre funktioner som lugnar både kropp och sinne.

4.    Ta kontroll över dygnsrytmen 


Hjälp kroppen förstå skillnaden mellan dag och natt. Släpp in dagsljuset under dagen och ta gärna promenader medan det är ljust. Släck ner och vistas i ett mörkt rum innan det är dags att sova.

5.    Begränsa skärmtiden 


Undvik tv, dator eller mobil precis innan du ska sova. Det är lätt att fastna om du tar med mobiltelefonen eller surfplattan i sängen. Det blå ljuset från skärmarna stör den biologiska klockan så plocka fram en bok istället.

9-tips-för-bättre-sömn-1.jpg

6.    Sov svalt


Du sover bättre i ett svalt sovrum. Öppna fönstret en liten stund innan läggdags så att rummet är lagom svalt. 

9-tips-för-bättre-sömn-3.jpg

7.    Hitta en avslappnande aktivitet


Vad får dig att slappna av innan läggdags? Läsa en bok, ta ett bad, gå på promenad, gå på yoga, ligg på en spikmatta eller lyssna på en lugn låt. När du hittar något som fungerar – gör det till en vana.

9-tips-för-bättre-sömn-2.jpg
8.    Testa ett tillskott eller kvällste


Det finns många bra kosttillskott som hjälper kroppen att slappna av vid läggdags. Prova även kvällsteer med rogivande örter för en lugnande effekt.

9.    Slappna av med en spikmatta eller vetekudde


Värmen från en vetekudde hjälper till att mjuka upp spända och stela muskler i rygg, nacke och axlar. Tar du en stund på en spikmatta frigörs endorfin och oxytocin, kroppens egna hormoner med smärtlindrande och stressreducerande effekter.

9-tips-för-bättre-sömn-experter.jpg

Prata sömn med oss på Life

Har du sömnproblem? Ta hjälp av våra hälsorådgivare i butik eller maila din fråga till kundservice@lifebutiken.se. Vi hjälper dig med tillskott och goda vanor som får stress och sömn i balans.