Hem

10 tips för bättre sömn

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Problem med sömnen är vanligt och ungefär var tredje person har sömnbesvär då och då. Kvinnor har det något oftare än män och var tionde har svårare problem. Men det finns enkla knep för att sova bättre.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Våra sömnbehov växlar med ålder och aktivitet och vi behöver sova mellan 6 - 9 timmar per dygn. Får du den sömn du behöver? Ta del av våra 10 tips för bättre sömn:

1.    Ha fasta sovrutiner


Bestäm dig för en tid när du ska gå och lägga dig, samt en tid för när du ska vakna. På så sätt skapar kroppen ett mönster för din sömn, och du somnar och vaknar lättare.

2.    Träna inte för sent


Motionera gärna, det gör det enklare för din kropp att slappna av när det väl är dags att sova. Men motionera inte för sent på kvällen, då kan träningen få motsatt effekt och istället göra dig pigg.

3.    Testa ett tyngdtäcke


Byt ut ditt vanliga täcke mot ett tyngdtäcke som ger en skön tyngd mot kroppen. Det gör dig mer avslappnad, du somnar fortare och vaknar piggare. Många användare vittnar även om längre tid i djupsömn och minskade problem med snarkning.

4.    Ta kontroll över dygnsrytmen 


Hjälp kroppen förstå skillnaden mellan dag och natt. Släpp in dagsljuset under dagen och ta gärna promenader medan det är ljust. Släck ner och vistas i ett mörkt rum innan det är dags att sova.

5.    Begränsa skärmtiden 


Undvik tv, dator eller mobil precis innan du ska sova. Det är lätt att fastna om du tar med mobiltelefonen eller surfplattan i sängen. Det blå ljuset från skärmarna stör den biologiska klockan så plocka fram en bok istället.

10-tips-for-battre-somn-2-1000x500.jpg

6.    Investera i en bra säng


Välj din säng med omsorg. En säng har man ofta i flera år och då gäller det att du har rätt sorts madrass för just din kropp. 

7.    Sov svalt


Du sover bättre i ett svalt sovrum. Öppna fönstret en liten stund innan läggdags så att rummet är lagom svalt. 

8.    Hitta en avslappnande aktivitet


Vad får dig att slappna av innan läggdags? Läsa en bok, ta ett bad, gå på promenad, gå på yoga, ligg på en spikmatta eller lyssna på en lugn låt. När du hittar något som fungerar – gör det till en vana.


9.    Testa ett tillskott eller kvällste


Det finns många bra kosttillskott som hjälper kroppen att slappna av vid läggdags, liksom örter som balanserar kroppen vid stress. Prova även kvällsteer med lugnande effekt.

10.    Slappna av med en spikmatta eller vetekudde


Värmen från en vetekudde hjälper till att mjuka upp spända och stela muskler i rygg, nacke och axlar. Tar du en stund på en spikmatta frigörs endorfin och oxytocin, kroppens egna hormoner med smärtlindrande och stressreducerande effekter.

Prata sömn med oss på Life


Har du sömnproblem? Ta hjälp av våra hälsorådgivare i butik eller maila din fråga till kundservice@lifebutiken.se. Vi hjälper dig med tillskott och goda vanor som får stress och sömn i balans.