Hem

Sockersug

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Det som gör att man får ett plötsligt sug efter socker är att blodsockret svänger och kroppen vill ha snabb energi. Kroppen har lärt sig att den får energi genom att äta söta saker. Efter en tid med mycket socker kan ett starkare sug än tidigare infinna sig. Så vad kan du göra för att bli av med sötsuget?

 

  Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

  Det som gör att man får ett plötsligt sug efter socker är att blodsockret svänger och kroppen vill ha snabb energi. Kroppen har lärt sig att den får energi genom att äta söta saker. För att motverka detta ska du äta sådant som inte triggar igång sötbehovet utan istället sådant som dämpar det. Det säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysisk kemi. Därför är det ingen bra idé att stilla sockersuget med alternativa sötningsmedel.

  Så här i påsktider är det många barn som har fått i sig stora mängder godis som har triggat igång barnens sockerbehov. Charlotte Erlanson-Albertsson menar att barn kan vara nöjda med väldigt lite socker och att man kan få ner barnens sockersug genom att blanda ut det söta med någonting syrligt, till exempel genom att äta blandade frukter och bär.

  5 användbara tips:

  • Råchoklad är perfekt när sötsuget kommer smygande. Råchoklad kan uppfattas som lite strävt och bittert första gången man smakar det, men när man vant sig kan man nästan inte vara utan. Råchoklad är dessutom fyllt med värdefulla näringsämnen.
  • Tomat ger tungan en distraktion ifrån suget efter sötma.
  • Lök innehåller krom och ger tungan en annan smak än det söta.
  • Citron är surt vilket är motsatsen till det söta och triggar därför inte igång sötsuget.
  • Nötter innehåller krom. Krom bidrar till att bibehålla normala blodsockernivåer. Att bibehålla normala blodsockernivåer gör att blodsockret inte svänger och kroppen söker då inte efter snabb energi.