Hem

Karin Björkegren Jones

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Hon har gett ut böcker om yoga, klimakteriet och stress, överlevt bröstcancer, peppat oss att äta grönt och att stärka vår bäckenbotten. Med ny bok vill hon få oss att knipa ännu mer – och få ett roligare sexliv på köpet!
– Men viktigast av allt är att älska oss själva precis som vi är, säger Karin Björkegren Jones.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Det är svårt att veta vad man ska börja prata om med Karin Björkegren Jones. Inte för att det råder brist på samtalsämnen – tvärtom. Hon har fler strängar på sin lyra än det går att hålla reda på: Yogalärare och författare till 15 böcker, expert på bäckenbottenövningar och lymfsystemet, detoxinspiratör som vill få oss att leva ett grönare liv, knipa mer, smörja oss med naturliga produkter, älska klimakteriet och acceptera åldrandet.

Hennes blogg Yoga, mat och meningen med livet, har med över två miljoner unika besökare som följt hennes resa genom bröstcancerhelvetet, gjort henne till en av Sveriges största hälsoinspiratörer.

Med det imponerande biblioteket av egna böcker är det lätt att få intrycket att Karin Björkegren Jones ett sånt där naturligt snyggt superhälsofreak som gör allt rätt: tränar, äter vegetariskt, använder naturliga hudvårdsprodukter och gör dagliga knipövningar...

– Nej, nej, säger Karin med ett avväpnande skratt och tar en klunk capuccino.

– Jag var slarvvegetarian innan jag fick cancer, åt mycket pasta och jobbade alldeles för mycket. Dessutom var jag en stressad ensamstående mamma under många år. Men jag har alltid varit väldigt intresserad av hälsa och alternativmedicin och mån om att ta hand om mig själv och mitt inre bagage.

Cancern förändrade allt

Midsommar 2012 förändrades allt: Då fick Karin beskedet att hon hade en aggressiv form av hormonell och inflammatorisk cancer i höger bröst. Karin opererade bort hela bröstet och 17 lymfnoder, fick cellgift och herceptin intravenöst och strålades varje dag i fem veckor. Och det var först då hon stannade upp och på riktigt förstod att hon måste ta hand om sig själv.

– Jag började googla och ville lära mig allt om vad man kan göra själv, hur man kan må bättre. Som patient är man ju hänvisad till den vård som nns, det jag kunde kontrollera var hur jag andas, vad jag stoppar i mig, smörjer in mig med och hur jag tränar.

Det blev början på en mångårig resa mot att bli frisk, och mot att acceptera och älska sin kropp genom alla behandlingar och med alla ärr.

Som en biverkning av alla mediciner drabbades Karin av hjärtsvikt.

– Plötsligt gick jag från cancerpatient till hjärtpatient – mitt hjärta hade bara 30 procent kapacitet och jag kände att nu orkar jag inte mer. Jag ville inte ta mer mediciner, inte ha er biverkningar.

Karin började leta efter alternativa behandlingar och fick tipset att börja med Q10 och hypnosterapi med fokus på hjärtat. Efter tre månader kände hon sig bättre – men då svullnade höger hand och arm upp.

– Jag fick lymfödem, en annan vanlig biverkning av en cancerbehandling.

Karin utbildade sig då till lymfmassör för att bli expert på lymfsystemet, ett lågt prioriterat ämne i forskningsvärlden. I augusti kom hennes bok Omstart för en starkare, renare och friskare kropp om just lymfsystemet.

– Med hjälp av massage, andningsövningar, hudvård och rätt kost kan vi boosta hela vårt system och få en välbehövlig omstart.

En av lymfsystemets värsta fiender är stress.
– Många stressade får inte tillräckligt med djupsömn så att kroppen hinner reparera sig, förklarar hon.

Yoga - ingen universallösning

För Karin är sömnen helig. Hon somnar före tio och går upp före sex och hon yogar varje morgon. Yogaandningen blev ett redskap för att ta sig igenom illamående, sorg, ångest och oro.

– Det går inte att vaccinera sig mot livet, men vi kan göra förutsättningarna bättre. Jag hade inte klarat av de stora stressfaktorerna jag utsattes för om jag inte hade haft yogan.

För Karin är yoga en såväl fysisk som själslig detox.

– Jag brukar säga att yoga är min bästa pensionsförsäkring och nu efter min cancerdiagnos brukar jag tilllägga att det också är min livförsäkring. Jag har yogat i både nöd och lust, den är en fantastisk partner både när livet är på topp och när jag nådde botten.

Men yoga är ingen universallösning.

– Du måste hitta det som passar just dig, då hittar du också lugnet. Det kan vara att gå ut med hunden, måla mandalas eller ta powernaps, menar Karin.

Långvarig stress har blivit ett samhällsproblem. Och det är inte enbart jobbrelaterat.

– Det handlar också om allt du har med dig i huvudet. Du kanske måste flytta, har dåligt med pengar, halvjobbiga relationer eller oroar dig för att ditt barn är mobbat. Kanske känner du dig missnöjd med dig själv – alla negativa tankar skapar stress.

Karins tips är att vara snäll mot sig själv genom allt.

– Många är taskiga mot sig själva. De kanske tvingar sig att springa marathon när de egentligen borde vila.

Nu har Karin själv satt stopp. Hon tillåter sig att vila och ger sig tid till återhämtning.

– Har jag en workshop på kvällen så vilar jag på dagen, och sen är jag ganska trött dagen efter också och måste vila.

Att trycka på paus är nyckeln.

– Förr i tiden var man hemma en vecka när man var sjuk. I dag går man tillbaka till jobbet efter två dagar, vi har tappat bort vår återhämtning.

Karin är också noga med vad hon smörjer sin kropp med och vad hon stoppar i den. Utöver en varierande kost tar hon även tillskott.

– Vi behöver kosttillskott! Q10, K2, omega-3, magnesium, E-vitamin, selen, zink, C-vitamin, B-vitamin och D-vitamin, har jag glömt nåt, säger hon och skrattar.

Karin-Björkegren-LIVELIFE-700.jpg

En snipprevolution i görningen

Enligt Karin handlar mycket om bäckenbotten. Hon pratar till och med om en snipprevolution.

– När jag hade fått barn skickades jag hem med en lapp där det stod att jag skulle knipa, men jag fattade inte ens vad de menade.

Karin började ha gravidyogaklasser, mammababy-yoga, och knipworkshops.

– Då föddes idén att skriva om underlivet för jag tror vår frigörelse är där. Det är en sån otrolig kraft vi har mellan våra ben, när vi får tag på den och också riktar uppmärksamhet mot snippan blir våra ja tydligare, våra nej kraftfullare och vi sträcker på oss. Man hör en ny tyngd i rösten när du har din bäckenbotten kopplad.

Redan 2011 kom Karin ut med boken Yogaerotica där hon beskriver hur sexlivet kan bli bättre med hjälp av yogaövningar, yogaandning och knipövningar.

I augusti släpps hennes bok Nya Knip – För bättre sexliv, stoltare hållning och starkare kropp.

– Många håller till exempel andan när det går för dem, och man får mycket intensivare orgasmer om man andas igenom dem.

Karin vill lägga fokus på vad man kan göra med kroppen, inte hur den ser ut.

– Jag har ju bara den här kroppen, varför ska jag vara så jävla arg på den hela tiden? Tänk på hur din kropp hjälper dig, vad den gör för dig. Lyssna på den när den behöver sova, vila, dricka vatten eller äta.

– Jag tror det är när vi accepterar oss själva, får ett förhållande till våra underliv ... jag tror det är först då vi på riktigt är fria. Fria i våra kroppar. Jag har bara ett bröst, en arm som kan svullna, ärr över hela kroppen, jag tappade hår och ögonfransar. Men jag älskar mig själv ändå, varken kvinnlighet eller självkänsla sitter i det... Det är skönt på något vis, jag var inte så fåfäng som jag trodde, säger hon och ler.

Hon protesterar mot jakten att se ung ut, kraven på perfektion.

– Jag blir så arg, jag önskar att media kunde känna sitt ansvar och visa ett större spektra av kvinnor, unga och gamla, stora och små, ljushyade, mörkhyade, ja, mer variation så vi får fler förebilder.

Karins 6 bästa hälsotips

1. ANDAS RÄTT!
Djupa andetag är din bästa vän, de masserar de inre organen och lindrar när du är ledsen, orolig, stressad, har ont eller är arg.

2. VÄLJ GRÖNT!
Du behöver inte bli vegetarian, men se till att lägga till mer grönt i alla rätter. Riv ner morot i köttfärssåsen och lägg ruccola i botten på tallriken.

3 LYSSNA PÅ MAGKÄNSLAN!
Du har dina egna ja och nej inom dig. Lyssna på dem.

4 TA EN TUPPLUR!
Vila 10-20 minuter och vakna piggare och gladare. De små pauserna är livsviktiga.

5 UNNA DIG ÅTERHÄMTNING!
Både kropp och själ behöver tid att landa, ge dig den tiden!

6 SMÖRJ IN DIG!
Ge dig själv kärlek genom att smörja in dig med naturliga oljor som mandelolja eller kokosolja. Lär känna din kropp och tro på handens helande kraft.

TEXT: SOFIA ZETTERMAN