Hem

När du är gravid

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Under en graviditet ökar oftast medvetenheten kring vad vi stoppar i oss, vad vi har på vår kropp och hur det påverkar det nya livet i magen. Kroppen kan ta upp det vi applicerar på huden och kan föra det vidare till barnet genom bröstmjölken, därför är det viktigt att tänka på vilken hudvård vi använder.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Under en graviditet får många kvinnor höra att de ska äta för två. Det betyder inte riktigt att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket. Men det ligger någonting i det. En kvinna behöver nämligen få i sig tillräckligt mycket näring för både henne själv och barnet i magen. Av alla vitaminer och mineraler som intas via kosten är det ungefär 10 procent som ges till barnet.

– Redan innan kvinnan blir gravid ska hon förbereda sin kropp genom att äta en sund och näringsrik kost. Hon kan börja tänka på hur hennes livsstil påverkar barnet. Osund mat ger inte tillräckligt med näring för att täcka behovet för kvinnan och barnet, säger Cecilia Fürst, specialistläkare i allmänmedicin och doktor i funktionell medicin.

Järn och folsyra

En graviditet är en stor påfrestning på kroppen, som behöver all näring den kan få. Många kvinnor får järnbrist när de är gravida och för att hålla en jämn järnnivå är det bra att äta till exempel spenat och sojabönor. Förutom järn så rekommenderas kvinnor att äta folsyra före graviditeten och under de första tolv veckorna. Folsyra bidrar till vävnadstillväxt hos gravida. Studier har visat att risken för ryggmärgsbråck och andra neuralrörsdefekter hos barn minskar kraftigt när mamman ätit folsyra. Utvecklingen av barnets ryggrad sker mycket snart efter befruktningen och därför rekommenderas kvinnor att börja äta folsyra redan när de planerar att bli gravida. Att få i sig omega 3-fettsyror är också viktigt under graviditeten.

Extra av vissa näringsämnen vid amning

När en kvinna ammar behöver kroppen extra energi för att kunna ge tillräckligt med näring till både kvinna och barn. En kvinna rekommenderas att äta ungefär 400-500 fler kalorier per dag. Kroppen prioriterar att ge näring till barnet, därför kan det vara bra att få i sig lite extra av vissa näringsämnen som D-vitamin, omega 3-fett, folsyra och kalcium.

– Under amningen ska man äta ren mat, laga all mat från grunden och avstå från processad mat och halvfabrikat, tycker Cecilia Fürst, specialistläkare i allmänmedicin och doktor i funktionell medicin. Kroppen behöver även få i sig mycket vätska, ungefär en liter extra om dagen. Efter en graviditet kan det även vara bra att äta en mer järnrik kost för att fylla på lagret av järn.