Hem

Leva länge - ät varierat och färggrant

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Vad ska vi äta för att hålla oss friska och leva länge? Satsar du på näringstät mat och undviker socker, vitt mjöl och för mycket kött gör du en hälsovinst. De flesta av oss skulle även må bra av att äta mindre.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

De som följer Livsmedelsverkets kostråd lever längre. Det visar en studie från Lunds universitet av 17 000 svenska mäns och kvinnors kostvanor. Studien från 2012 visar bland annat att de män som var bäst på att följa kostråden hade 21 procent lägre dödlighet. När det gällde hjärt- och kärlsjukdomar var dödligheten hela 41 procent lägre.

Inspireras av de blå zonerna

Råden handlar bland annat om att äta mycket frukt och grönt, mindre socker, och att äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Det är dock få som lyckas, endast tre procent följde kostråden fullt ut enligt studien.
Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart har besökt världens blå zoner, områden där ovanligt många får uppleva sin 100-årsdag. Förra året kom han ut med boken Den blå maten, som han skrivit med kocken Niklas Ekstedt. Hur och vad har hundraåringarna på dessa ställen ätit?
– De har ätit väldigt varierat. De har ätit mycket av olika sorters örter och grönsaker och har odlat själva. Ingen av de här blå zonerna har ätit speciellt mycket vetemjöl utan snarare andra spannmål. Tillsatt socker har de i stort sett inte ätit heller och kött har de bara haft råd att unna sig sällan, säger han.

Satsa på ren och varierad mat

Henrik Ennart tycker att vi svenskar äter ganska ensidigt trots de tusentals varor som finns i våra matbutiker. Vi borde i stället satsa på ren och varierad mat.
– Läser man på etiketten är det vetemjöl och palmolja i nästan allting. Vi äter mycket processad mat, vilket människorna i de blå zonerna inte har gjort.
Vilken av dagens dieter tycker du ligger bäst till om det handlar om att leva länge?
– Nästan alla dieter har något bra i sig men jag har skrivit ganska länge om det här och tycker inte att det finns någon diet som är helt hundra. Alla är för begränsande. De tar för lite hänsyn till graden av färskhet och hur processad maten är. Det finns rawfood men den tycker jag går lite för långt, det finns inte riktigt stöd i forskningen för att gå så långt.

Lågt energiintag och aktiv vardag

Något som framträder från de blå zonerna är att befolkningen har haft ett ganska lågt energiintag – samtidigt som de haft en aktiv vardag. På ön Okinawa i Japan låg energiintaget i snitt 11 procent under den så kallade Harris Benedict-ekvationen fram till slutet av 1960-talet. I Sverige rekommenderar myndigheterna ett ännu högre intag än denna ekvation.
– Jag har försökt att sätta mig in i hur rekommendationerna räknats fram. Det är inte lätt. Uppenbarligen har de människor som blivit äldst i världen inte följt de svenska rekommendationerna. Frågan är om de hade blivit lika gamla om de gjort det, säger Henrik Ennart.

Var inte rädd för hunger

Mycket talar för att det finns positiva effekter av att äta mindre och att inte vara rädd för hunger. Professorn Mark Mattson, som ingår i National Institute of Health, påpekar i boken Åldrandets gåta att regelbundna måltider bara har funnits i en bråkdel av mänsklighetens historia. ”Vi är biologiskt skapade för att äta sällan och oregelbundet”, säger han.

TEXT: KAJSA SANDIN