Hem

Konsten att leva länge

text: KAJSA SANDIN

Hälsa

Shoppa och läs mer om

För 150 år sedan låg svenskarnas medellivslängd på strax över 40 år. I dag är den det dubbla. Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer många som lever idag att bli 150 år. Här är knepen som kan ta dig över 100-strecket – med livskvaliteten i behåll.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

 

12 levnadsregler som kan förlänga livet

I Åldrandets gåta sammanfattar Henrik Ennart några levnadsregler som baseras på de senaste forskningsrönen:

1. Rök inte, var måttlig med alkohol

De enskilt vanligaste sätten att förkorta livet är att missbruka tobak, alkohol och andra droger.

2. Sitt mindre

Att sitta är det nya röka. Våra allt mer stillasittande arbeten är ett hot mot hälsan. Stå och gå så ofta du kan.

3. Undvik socker och dra ner på kött

Försök att undvika socker och vitt mjöl, samt en överkonsumtion av kött och mejerivaror.

Life-multi-600x417.jpg

4. Ät varierat och näringsrikt

Satsa på grönsaker i regnbågens färger. En kost som bygger på vegetabilier, fullkorn, fisk och olja minskar risken för de stora folksjukdomarna.

5. Ät dig inte mätt

En mindre kalorireduktion får i princip alla att må bättre. Ät dig bara 80 procent mätt.

6. Rör på kroppen

Träning hjälper till att hålla dig frisk. Bäst är att kombinera träningen med vardagsmotion, som till exempel städning och trädgårdsarbete.

7. Gå till doktorn

Det är en stor fördel att tidigt hitta tecken på sjukdom och ohälsa. Sök inte hjälp för sent.

8. Skaffa mål och mening

Långlivade människor upplever att de ingår i ett större socialt sammanhang och många har en religion eller annat djupt engagemang. Håll dig aktiv och skapa mål och mening – även efter pensionen.

9. Ägna tid åt dina närmaste och bygg sociala nätverk

Att välja rätt vänner och vårda sunda relationer är avgörande för ett långt liv och ökar chansen att klara sig igenom livskriser.

10. Sov ordentligt

God sömn stärker immunförsvaret. Sömnbehovet minskar med åldern. Den optimala sömnlängden för en vuxen person är 6,5–7,5 timmar.

Saframyl-600x385.jpg

Saframyl är ett naturligt tillskott framtaget för en god natts sömn. En vegansk produkt som innehåller saffran och flera andra ämnen som kan bidra till en lugnare natt.

CTA-Köp-här-160x46.jpg

11. Träna hjärnan

Intellektuellt genom att läsa och lösa problem, socialt genom att träffa andra, och motoriskt med till exempel dans eller trädgårdsarbete.

12. Lär dig hantera stress

Ständiga stresspåslag försvagar immunförsvaret, orsakar inflammation och bidrar till åldrandets sjukdomar. Att ta hjälp av meditation, yoga eller mindfulness kan minska stressen.

KSM66-600x497.jpg

KSM66 motverkar stress och bidrar till mental balans, uthållighet och ork.

CTA-Köp-här-160x46.jpg

 

På ön Okinawa i Japan lever kvinnorna längst i världen. Okinawa tillhör en av världens så kallade blå zoner – områden där ovanligt många blir över 100 år gamla. Andra blåa zoner hittar vi bland bergen på Sardinien, Italien, på Nicoyahalvön i Costa Rica och kring Vittsjö i Småland. Vad är hemligheten bakom att människorna just här lever långa och friska liv?
Henrik Ennart, författare till boken Åldrandets gåta och vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet, har besökt de blå zonerna och berättar att det är fyra faktorer som är viktiga och gemensamma.

Sallad-lev-länge-600x402.jpg


– Den första är maten. De äter lagom mycket, bra och varierat, med färska råvaror, i huvudsak grönsaker. De har också rört på sig, inte genom hård träning men lågintensivt i jobbet, till exempel brukat en liten mark. De har sociala nätverk. Den fjärde faktorn är mål och mening. Man slutar inte jobba utan fortsätter att ha projekt. Det tar inte slut vid 65.
Generna styr vår livslängd med ungefär 25%. En lika stor del till har med generna att göra men kan påverkas genom val av livsstil. Det finns alltså ungefär 75% som går att göra någonting åt. Henrik Ennart tycker att kosten ibland tillskrivs för stor betydelse.
– Den är trots allt inte avgörande, det är en av fyra viktiga faktorer. Man kan inte äta en diet och tro att man ska bli gammal och frisk. Det handlar om att få ihop pusselbitarna.

Leva-lange-blazoner-LIVELIFE-700x416.png

Bättre sent än aldrig

När det handlar om träning gäller devisen bättre sent än aldrig. Det verkar också vara viktigare att träna andra halvan av livet än den första.
– Om man var tvungen att välja är jag övertygad om att det är bättre att träna andra halvan, säger Henrik Ennart.
Medellivslängden i Sverige är 84 år för kvinnor och drygt 80 år för män. Redan om 45 år beräknas den ha stigit med fem respektive drygt sex år.
– Sedan industrialismens början har ökningen varit stabil och stadig. Den bästa förklaringen jag fått av experterna är att det är produkten av mänsklighetens samlade strävan. Vi strävar hela tiden efter mer säkerhet, att förstå mer om hälsa. Det handlar egentligen om allt från bättre sjukvård till cykelhjälmar, säger Henrik Ennart.
Men vad talar egentligen för att utvecklingen kommer att fortsätta? Många av dagens svenskar lever ett liv långtifrån det som förekommer i världens blå zoner. Vardagen präglas för många av stress, stillasittande jobb och för mycket mat.
– Man ska komma ihåg att de som är 90-100 år nu är en generation där nästan alla har rökt. Alla generationer har sina hinder. Det finns problem som vi kan fixa och det kommer vi sannolikt att göra. Det finns redan en ganska hög medvetenhet om kost och hälsa till exempel – efter en debatt som bara pågått ett 10-tal år.