Hem

Familjen Otterbeck äter allsidigt

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Hos familjen Otterbeck blir det mycket grönt till varje måltid och minst en laxmiddag i veckan. De är noga med att äta allsidigt för att maxa näringsintaget. Men att näringen i många matvaror har minskat kände de inte till.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Hemma hos Ann och Henrik Otterbeck fräser älgfärsen på spisen medan Ann gör i ordning en sallad som består av spenat, broccoli och paprika.

– Vi äter sallad till varje måltid och då menar jag inte tomat, gurka och isbergssallad. Barnen tycker om grönsaker som avokado, paprika, broccoli och majs, säger Ann och strör pumpakärnor över salladen.

Medveten familj

Förr om åren var Henrik ingen storkonsument av grönsaker.
– Salladsfrekvensen i mitt liv ökade enormt mycket när jag träffade Ann, konstaterar han medan han dukar bordet.
Maten som de lagar ska vara så allsidig och varierad som möjligt för att täcka både deras och barnens behov av vitaminer och mineraler, resonerar Ann och Henrik.

– Vi tillhör kanske den minoritet som äter tillräckligt med grönsaker. Vi tar inga kosttillskott, men Ebba får D-droppar och till Felicia köper vi oljor som innehåller omega 3 och omega 6 bland annat, berättar Ann.
Ingen av dem har emellertid hört talas om näringssvinnet.

– Jag visste att gurka och tomat inte innehåller så mycket näringsämnen, men inte att näringen i andra grönsaker har minskat, säger Henrik.

Både Ann och Henrik kommer hem strax efter fyra på vardagseftermiddagarna. De lägger runt en halvtimme på matlagningen; vad de ska äta i veckan planerar de alltid i förväg. Det brukar bli en vegetarisk rätt, en fiskrätt, en pastarätt och en kötträtt.

– Innan vi bestämmer veckomenyn tittar vi på vad barnen ska äta på förskolan, så att vi inte lagar samma rätter hemma. Felicia är lite kinkig och vi vill att hon ska få i sig bra mat. Lax äter vi minst en gång i veckan, berättar Ann och hjälper yngsta dottern Ebba med maten.

Mindre godis med frukt och näthandel

På en bänk intill köksbordet står en stor fruktskål. På vardagarna äter barnen mest frukt när de är på förskolan och för Anns del brukar det bli en apelsin på jobbet. Henrik äter inte frukt varje dag, men familjen försöker ställa fram fruktskålen istället för att äta godis framför tv:n.

– Varannan vecka handlar vi mat på nätet, då köper vi mindre onyttigt har jag märkt. När man inte går förbi chokladhyllan är det lättare att strunta i godiset, tycker Ann.

Familjen Otterbecks Veckomeny

Måndag

Älgfärssås med bönpasta

Tisdag

Lax med pesto i ugn och ris

Onsdag

Rådjur med bacon i ugn och potatis, rödvinssås

Torsdag

Broccolisoppa och baguette

Fredag

Entrecôte, rödvinssås och potatiskroketter som barnen kan äta med händerna

Lördag

Köper hem sushi

Söndag

Pasta carbonara

Så äter familjen Otterbeck

Grönsaker: Äter så gott som dagligen spenat, broccoli, avokado och paprika.

Frukt: Ann och barnen äter minst en frukt var om dagen. Henrik mer sällan.

Köper ekologiskt: Bananer.

Fisk: Minst en laxrätt i veckan.

Laster: Kladdkaka (Ann), bearnaisesås (Henrik) och smågodis (båda).

Favorit bland onyttig mat: Pizza.