Hem

Ayurvedisk detox vecka två: Näring

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Nytt år, nya vanor? En fyraveckors detox på ayurvediskt vis kickstartar ett nytt hälsosamt jag. Vecka två handlar om kosten och den näring du får i dig genom den.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

En hälsosam kost är grunden för ett hälsosamt jag. En stor del av vår existens kretsar kring vår aptit och matsmältning: Hur hungriga vi är, vad vi vill äta och hur vi känner oss före och efter att vi har ätit. I del ett av den ayurvediska detoxen handlar det om att minimera intaget av dålig mat, därefter är det dags att fylla på med näring.

– Vi har i allt större utsträckning börjat omvärdera vår matkultur i relation till vår miljö och till vilken näring vi faktiskt får i oss. Fräsch, färggrann, oraffinerad, hälsosam mat ger kroppen det bränsle den behöver för att växa, reparera sig, metabolisera och få energi, säger Sebastian Pole som är örtexpert och grundare av Pukka.

Överflöd av mat av dålig kvalitet

Men som Charaka Samhita, en av de tidigaste texterna inom Ayurveda, påpekar kan ”även mat, som är livet för levande varelser, förstöra liv om de tas på ett otillbörligt sätt”.

– I västvärlden har vi ett överflöd av mat av dålig kvalitet och många människor äter mat som är fattig på näring, förklarar Sebastian Pole.

Lika viktigt som det är att äta rätt sorts mat, är det att säkerställa en effektiv ämnesomsättning för att kunna tillgodose oss den näring som maten innehåller. En hälsosam ämnesomsättning stärker vårt immunförsvar, balanserar vår vikt, gör vår hy klar och får oss att stråla av hälsa.

7 steg till ett bättre näringsupptag

Balansera din ämnesomsättning med örter. Sebastian Pole rekommenderar ingefära, kardemumma, mynta, fänkål och selleri för att stötta din matsmältning.

Välj ekologiskt! Ekologisk mat innehåller mer näring. Du slipper också få i dig besprutningsmedel – tänk på att ett genomsnittligt äpple sprayas upp till 16 gånger med upp till 30 olika bekämpningsmedel.

Satsa på säsong! Att köpa säsongens lokalt producerade frukt och grönsaker stöttar inte bara den lokala ekonomin, utan är också bra för hälsan då de ofta är färskare och därmed innehåller mer näring än mat som färdats långt och länge.

Koka curry! Kryddig mat som curry är packad med vitaliserande örter som ingefära, gurkmeja och kanel och främjar energi, cirkulation och ökar kroppens ämnesomsättning. Servera din curry med fiberrikt brunt ris som ger en lång mättnadskänsla.

Ät lugnt! Se till att du är lugn innan du äter. Om du är stressad, deprimerad eller arg är det bättre att inte äta, eller äta väldigt lätt. Ät aldrig medan du står och går utan ät på en lugn plats i lugn och ro. Då kommer maten smaka bättre och din matsmältning förbättras.

Stimulera matsmältningen! Börja varje måltid med något lite kryddigt för att få dina matsmältningssafter att flöda. Blanda 2 cm av färsk riven ingefära med färsk citronsaft och en nypa salt och ät.

Tugga noga! Att tugga bryter ner maten i mindre partiklar, reducerar stressen på matstrupen och hjälper magen smälta maten. När du tuggar sätts matsmältningsenzymerna i munnen i arbete och underlättar för resten av matsmältningssystemet.