Hem

Baka utan socker

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Behöver du sluta äta godsaker för att vara hälsosam? Svar: nej. Byt ut det vita raffinerade sockret mot andra mer hälsosamma, söta alternativ när du bakar!
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Det finns flera söta alternativ att välja mellan och just vid bakning är det oftast mängden och hur alternativet fungerar ihop med jäst och fett du bör ta hänsyn till.

Stevia (Steviolglykosid)

Ur bladen från växten Stevia Rebaudiana framställs sötningsmedlet steviolglykosid, också kallat stevia. Eftersom stevia är helt kalorifritt är det ett bra alternativ om du håller en lågkalorikost eller bara vill ha koll på ditt kaloriintag.
När du ska baka med stevia är det några saker du behöver tänka på. Dels det att stevia är betydligt mycket sötare än socker, vissa pulver är upp till 500 gånger sötare. Du får prova dig fram tills du når önskad sötma. Stevia kan även ge en lakritsliknande smak om du råkar överdosera och vissa upplever att det finns en bismak i bakverk som innehåller stevia. För att undvika detta kan du blanda stevia och sukrin (läs mer om sukrin nedan), deras egenskaper och sötma tar ut varandras bismaker. Om du inte orkar göra din egen blandning så finns det färdiga att köpa. Om du bakar eller lagar någonting som inte innehåller något fett kan den lakritsliknande smak som stevia ibland ger förhöjas. Undvik detta genom att använda dig av kokosfett eller andra vegetabiliska eller animaliska fetter. När du ska baka någonting som innehåller jäst, är det bra om du har i en matsked vitt socker, eftersom stevia inte ger någon näring till jästen. Stevia passar extra bra att använda om du ska baka något med choklad, kaffe eller bär.

Sukrin (Erythritol)

Detta är en kylande sockeralkohol som framställs genom jäsning av den glukos som finns i alger och svampar.
Det finns några saker man måste tänka på innan man börjar baka med sukrin. Det första är att värme minskar sötman och kan ge en metallisk eftersmak. För att motverka den metalliska eftersmaken kan du blanda sukrin med stevia. Det andra du ska tänka på är att fetters vaxiga karaktär framhävs av sukrinets kylande effekt, därför passar surkinet mindre bra när du gör exempelvis en smörkräm. Surkinet är lika sött som socker och har samma volym och är därför lätt att byta ut. Vid bakning med jäst kommer jäsningen ta lite längre tid och mycket av jäsningen kommer faktiskt hända i ugnen. Om du inte har tålamod kan du ha i lite socker för att skynda på jäsningen.

Kokospalmsocker

Kommer från saven i kokospalmens blommor. Saven reduceras och blir till en tjock sirap, därefter torkas den och mals till ett socker. Sockret har en rundare och mer karamellaktig smak än vanligt socker.
Vid bakning går det att helt byta ut sockret mot en lika stor andel kokospalmsocker. Men du kan behöva tillsätta mer vätska eftersom sockret suger åt sig mer vätska än vanligt socker. Eftersom kokospalmsockret har en mild kolaaktig smak ger det en god smak i bakverk och du kan använda sockret till allt som du använder vanligt vitt socker till. Det som gör kokospalmsockret hälsosammare än vanligt socker är att det har ett väldigt lågt Glykemiskt Index (GI), det tar längre tid för kroppen att bryta ner och ger en jämnare blodsockernivå. Vanligt socker har ett GI på 100 medan kokospalmsockret har ett GI på 35.

Agavesirap

Från den mexikanska plantan Agave utvinns agavesirap. Sirapen är minst 25 procent sötare än vanligt socker och smakar ungefär som honung, men är mer neutral i smaken. Agavesirapen har ett lågt Glykemiskt Index på 26 och innehåller 66-71 procent fruktos, och resten är till stor del glukos.
Eftersom agaven är sötare än socker behövs det inte en lika stor mängd när du bakar. Agavesirapen binder vätska och i kakor blir sirapen krispig. Du kan använda den både i och på desserter och bakverk. Sirapen är lättlöslig även i kalla drycker och kan därför med fördel användas i iste, smoothies och drinkar.

Manukahonung

Är en honung som utvinns från Manukaträdets nektar och finns i huvudsak på Nya Zeeland. Även fast honung har samma GI-värde som socker är det ett bättre alternativ än socker. Honung innehåller antioxidanter och är sötare än socker, du kan därför använda mindre. När du bakar med jäst är det inga problem att använda honung som kan ge jästen näring på samma sätt som vanligt vitt socker.

Torkad frukt

Vanlig torkad frukt väl värd att nämna som sötningsmedel vid bakning. Frukten ger mer näring och en långsammare blodsockerhöjning än vanligt socker. Den söta smaken i frukten kommer från fruktosen som finns naturligt i frukten. När frukten torkas blir sockret mer koncentrerat och får en sötare smak än färsk frukt och är två gånger sötare än vanligt socker. Det passar därför bra att söta med torkade frukter i bakverk. Det är extra bra att använda sig av torkade frukter som sötning vid tillagning av raw food, tack vare sin konsistens binder torkade frukter ihop bakverk på ett bra sätt.

Text Lisa Dahlgren