Hem

Ayurvedisk detox vecka ett: Rening

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Du har säkert koll på att man ska skippa kaffe och alkohol och sova åtta timmar varje natt. Men hur vi i övrigt gör för att rena kroppen från gifter och slaggprodukter känner inte lika många till. Under den första veckan av den ayurvediska detoxen ligger därför fokus på rening.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

– Inom ayurveda kallas gifter som ackumuleras i kroppen för ”ama”. Inom ayurveda är konsten att rena kroppen avgörande eftersom vi då kan minimera effekten av ama på vår hälsa, förklarar Sebastian Pole som är örtexpert och grundare av Pukka.

”Ama” gör oss trötta

Gifterna kan skapas av allt från gårdagens rödvin till luftföroreningar. De omfattar industriföroreningar, läkemedel, bekämpningsmedel från jordbruk, transfetter, processat kött och raffinerat socker.

Ama som samlas i kroppen gör att du stagnerar och känner dig trött, låg och nedtyngd, som efter en förkylning.

– Gifterna gör oss trötta och tröga och kan i värsta fall orsaka sjukdomar. För att hålla vårt system i balans behöver vi ibland rena oss genom att hjälpa kroppen att smälta avfall och gifter, säger Sebastian Pole.

Efter den första veckans fokus på rening, ägnas vecka två till att fylla på med näring. 

7 steg till en renare kropp

Älska din lever! Levern gör det stora avgiftningsjobbet. Men stötta gärna kroppen med bittra livsmedel såsom grönt te, citron och gurkmeja. Aloe vera, spirulina, chlorella och vetegräs likaså.

Välj varmt! Massor med vatten är avgörande för en lyckad detox. Hett vatten – gärna i form av örtté – är bäst!

Drick mindre! Minska på intaget av alkohol och kaffe för att hjälpa din kropp att återhämta sig och hålla sig hydrerad.

Håll magen i form! Ät fiberrik mat som fullkorn och färgglada grönsaker, de hjälper till att späda ut avfallet som ackumulerats. Behöver du få fart på magen kan du testa naturliga fiber i form av psylliumskal.

Vårda din hy! Din hy är en bra indikator på hur väl din kropp tar hand om slaggprodukter. Hudutslag och finnar kan vara ett tecken på att ditt system är överbelastat så kroppen tvingas göra sig av med slaggprodukter via huden. Satsa på örter som gurkmeja, kamomill, nässlor och kardborrerot. Inta gärna tillsammans med aloeverajuice.

Massera mera! Ge dig själv massage från topp till tå med 100 ml varm olja. Låt verka i tio minuter och skölj sedan av. Öppnar porerna och rensar ut gifterna via huden.

Skrapa din tunga! Beläggning indikerar gifter i systemet. En tungskrapning innan tandborstning på morgonen ger inte bara bättre tänder, utan hjälper även bihålor och påverkar matsmältningen, som börjar i munnen när saliven mixar sig med maten.