Hem

Äta syrsa

Hälsa

Shoppa och läs mer om

De är fullproppade med protein och fibrer, går att odla nästan överallt och är ett klimatsmart alternativ till kött. Insekter i olika former spås vara framtidens mat.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Människan har historiskt sett alltid ätit insekter och för 2 miljarder människor på jorden är myror, larver och syrsor redan vardagsmat. Och även om vi nordbor kanske tvekar inför att stoppa i oss en sexbent skalbagge så är insektstrenden redan ett faktum. Ett exempel på detta är att trendiga lyxrestaurangen Noma i Köpenhamn serverar insekter i flera rätter.

Fördelarna med insekter är många: Insektsodlingar behöver varken mycket landyta, vatten eller dyrt foder och släpper inte ut mycket växthusgaser. De ses därför som en del av lösningen på jordens matbrist och klimatproblem.

Detta betyder dock inte att man nödvändigtvis behöver tugga i sig friterade syrsor. Utan snarare att de kommer att massproduceras och användas som proteintillskott i maten. Mjukstarta med att använda proteinrikt syrsmjöl när du bakar nästa gång – eller våga testa framtidens trendmat nästa gång du är ute och reser!