Hem

Är det bara vatten i gurkan?

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Våra jordar utarmas i ökad takt – och som följd innehåller våra grönsaker allt mindre näring. För trots att vi äter mer än dubbelt så mycket frukt och grönt som vi gjorde på 70-talet, får vi i oss mindre vitaminer, mineraler och viktiga spårämnen idag.
– Från jord till bord är inte längre någon garanti för hälsosam mat, menar Tina-Marie Qwiberg.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Nej, det är inte längre varken rökning eller alkohol som är de främsta riskfaktorerna för din hälsa. Farligast av allt är det vi stoppar i oss – eller snarare det vi inte får i oss. WHO:s nya rapport Global Burden of Disease  visar att dåliga matvanor är den enskilt största riskfaktorn för att dö i förtid, och att så många som en fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning riskerar att insjukna eller dö i förtid av kroniska sjukdomar orsakade av en ohälsosam kost.

Ändå är det bara var femte svensk som håller sig till Livsmedelsverkets rekommendationer att äta minst 500 gram frukt och grönt om dagen. Hela 80 procent av oss behöver äta mer grönsaker – varje dag.

"Det har blivit krångligt att få i sig näring"

Ett faktum som ytterligare förvärrar situationen är att vår mat innehåller allt mindre näring. I dokumentären Sista Skörden lyfter Tina-Marie Qwiberg faran med våra utarmade jordar.

– Det har blivit krångligt att få i sig näring. Det är lätt att tänka att det är nyttigare med en sallad för att den är grön, röd och gul, än en köttgryta. Men jag vågar inte längre säga att det är så, säger Tina-Marie Qwiberg.

Enligt Qwiberg är våra jordar idag så utarmade och näringsfattiga att det vi odlar inte tar upp så mycket näring som det borde. Mikronäring tas upp från matjorden via rötterna, med hjälp av de tusentals viktiga mikroorganismer som lever i jorden. Men i en stor del av den odlingsbara åkermarken finns inget liv.

– En gröda kan aldrig innehålla mer näring än vad jorden innehåller. Och vi har glömt att mata jorden!

Jorden är en levande organism som dör om den inte får den näring den behöver, och då dör även alla organismer som knaprar på sten och mineraler och för upp näring till växterna, förklarar Qwiberg.

Äter dubbelt så mycket grönsaker idag

Att dagens förädlade, snabbväxande grödor har sämre näringsinnehåll innebär att den industriella livsmedelsproduktionen har tappat sin viktigaste uppgift: att leverera hälsosam, näringsrik och varierad mat. Som ett exempel nämner Qwiberg tomater och gurka från södra Spanien.

– Det du får i dig är vatten och möjligen lite C-vitamin. För trots att vi äter mer än dubbelt så mycket frukt och grönsaker som vi gjorde på 70-talet, får vi ändå i oss mindre näring, mineraler och viktiga spårämnen idag. Och redan inom 20 år kan det vara så att Spanien inte längre har någon odlingsbar mark, berättar Qwiberg.

Utarmningen av våra jordar inleddes med industrialiseringen av jordbruket.

– Vår odlingsbara mark är påverkad av vårt jordbruk och vår livsmedelsproduktion. För att få det så rationellt som möjligt jobbar vi med monokultur på stora arealer, det vill säga vi odlar en och samma växt år efter år.

Tidigare skiftade jordbrukarna grödor så att jorden fick återhämta sig, säger Qwiberg. Nu måste vi istället gödsla jorden för att säkra våra skördar. Och konstnäringen vi ger jorden är en annan bov i dramat. På sikt leder den till kalium i maten och försurade sjöar och vattendrag.

– På grund av mängden konstgödsel och insektsbekämpningsmedel är risken idag större att man får i sig farliga gifter än näring. Många frukter och grönsaker är hårt besprutade med hormonförändrande medel, och därför extra farliga för barn, varnar Qwiberg.

Enligt henne jobbar dagens livsmedelsproduktion med kvantitet istället för kvalitet. Det vi stoppar i våra kroppar är ofta det billigast möjliga vi producerar, ändå är det ju maten som antingen gör oss friska eller sjuka.

– Man måste sätta ihop det med att vi aldrig har varit så sjuka som vi är nu. Jag tror att det beror på att vi får i oss för lite mikronäring – alla de här viktiga ämnena som vi behöver för att tarmfloran ska fungera som den ska.

Konsekvensen blir allt fler kroniska sjukdomar orsakade av näringsbrist – och de går allt längre ner i åldrarna, varnar Qwiberg.

– Vi kan inte tänka att ”bara för att det är grönt måste det vara nyttigt”.

Övergödd och undernärd samtidigt

För trots att fetma är ett ökande problem, är många övergödda samtidigt undernärda. Teorin är att vi överäter på grund av att våra kroppar saknar viktiga ämnen, ett fenomen som kallas ”hidden hunger”.

– Kroppen strävar efter att få det den behöver och när du inte får i dig tillräckligt med näringsämnen, så upplever du dig som hungrig eftersom kroppen saknar nåt, och då småäter du.

Lösningen är att förändra våra konsumtionsmönster och övergå till närproducerat och ekologiskt. Qwiberg lever som hon lär och äter bara mat som är producerad på Gotland där hon bor. Att vi konsumenter blir allt mer utbildade gör att Qwiberg ändå ser framtiden som ljus:

– Våra val i matbutiken är avgörande för åkermarken. Mitt råd är att satsa på närodlat och stötta våra jordbrukare. De små bönderna ser efter sina jordar, de använder inte besprutningsmedel i samma utsträckning och har kontroll över alla led i produktionen.

Tina-Marie Qwiberg riktar stark kritik mot Livsmedelsverkets näringsrekommendationer. Att påstå att ”om du bara äter enligt tallriksmodellen är allt frid och fröjd” håller inte längre.

– Livsmedelsverket är kvar i 60-70-talstänk. Jag kan tycka att de måste göra ett bättre jobb – de kan inte hålla på och jobba med stickprov i affärerna utan de borde jobba mer med att verkligen se över och föra statistik över hur näringsinnehållet i grönsakerna har förändrats över tid.

– Visst finns det många som fortfarande påstår att det är tillräckligt med näring i maten, men om man ser på hur förbrukad vår matjord är globalt sett, så kan man logiskt förstå att ”gör vi inget åt detta då är det kört”.