Hem

5 tips för bättre magbalans

Hälsa

Shoppa och läs mer om

David Jonsson, näringsfysiolog och författare till boken "Magsmart – mat för en lugnare mage och bättre hälsa" ger sina bästa tips för att skapa optimal miljö för våra tarmbakterier.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

1. Ät på regelbundna tider

Magen har många hormoner och nervsignaler som styr dess arbete. Dessa signaler ställer efter en tid in sig på hur du brukar äta, sova och göra annat. Det är därför extra viktigt att inte överraska magen med ovanligt stora måltider på ovanliga tider. Försök i stället att gå efter en mat- och sovklocka där du helst inte ruckar på dina måltider med mer än 30 minuter. Det gör att kroppen lär sig vad den har att vänta. Eftersom stress är en viktig bidragande orsak till problem i magen kan också bättre rutiner minska stressen.

2. Ät långsamt 

För att hjälpa matsmältningen och magens arbete på traven kan det vara bra att ta god tid på dig vid måltider, äta i lugn och ro och gärna sitta ner en stund och slappna av efter maten. Är matsituationen ofta stressig, exempelvis lunchen på jobbet, är det en bra idé att försöka hitta en annan plats eller situation att äta på, där du i lugn och ro kan äta din måltid utan stress. De där extraminuterna vid måltiden tjänar du lätt igen genom att du mår bättre och blir mer effektiv under resten av dagen, än om du går runt med uppsvälld och smärtande mage.

3. Ät rätt sorts fibrer

De hälsosammaste folkslagen i världen har ett fiberintag som är mellan fem och tio gånger så stort som vi i västvärlden har. Så vad gör de? Äter de kruskakli och barkbröd dagarna i ända? Nej, faktum är att det mesta av de fibrer de får i sig är mjuka fibrer från rotfrukter, bär, nötter och frukter. Du behöver alltså inte stirra dig blind på fullkornsreklamen utan kan hellre öka ditt intag av mjuka, vattenlösliga fibrer från frukt och grönt. Försök att alltid ha med något gott fiberrikt i varje måltid!

4. Undvik de värsta bovarna

Du ramlar kanske inte av stolen av att höra att socker är något du ska undvika. Men prova gärna att under en månad byta ut de sockerrika livsmedel du äter i dag mot färsk frukt och bär. Då har du tagit ett stort steg i rätt riktning. Du behöver inte utesluta allt dåligt ur kosten men missa inte de mest uppenbara bovarna. Ska du undvika tre saker så är det socker, vitt mjöl och processat kött såsom korv och chark.

5. Drick vatten!

Det kan låta som ett billigt tips att ge, men faktum är att det är ett av de mest effektiva. Försök att varje dag få i dig minst 1,5 liter rent kranvatten. Vid en obalanserad mage är det ett knep som nästan alltid fungerar.

Tips! Prova nya Lectinect Mage. Det innehåller lektiner från fläderbär som kan stötta immunsystemet. Innehåller även kalcium som bidrar till matsmältningsenzymernas normala funktion.

Fler goda råd i din butik

Life har ett brett sortiment av produkter för mage och tarm. I Lifes butiker får du personlig rådgivning av utbildade hälsoexperter för att hitta en bättre balans mellan kost, motion och vila.