Hem

Dolt i ditt DNA

Hälsa

Shoppa och läs mer om

Mindre kolhydrater, mer konditionsträning och fler vitaminer: Vägen till bättre hälsa. Eller? Nej, faktum är att hälsotips inte alltid är allmängiltiga. Svaret på vad som passar just dig ligger i dina gener.
Utvalda produkterRekommenderade produkter från Lifebutiken

Vi är alla individer. Även om vi människor är till 99,9 % genetiskt lika varandra, så finns det fortfarande miljontals olikheter i vårt DNA. Olikheter som ger oss olika hårfärg, hudton och utseenden – men också egenskaper; snabb eller långsam, skönsjungande eller tondöv.

Generna styr och bestämmer

Generna styr även effekten av det vi äter. Hur känsliga eller mottagliga vi är för olika näringsämnen finns förutbestämt i vårt arvsanlag. Som att vissa inte kan dricka kaffe efter klockan 17 om de ska kunna somna på kvällen, eller att andra går upp i vikt i princip bara av att titta på en kanelbulle.

Det är också generna som bestämmer hur bra kroppen är på att ta upp olika vitaminer och mineraler, och hur den påverkas av beroendeframkallande ämnen som koffein, nikotin och alkohol. Allt ligger kodat i ditt specifika arvsanlag – det som du fått till 50 % av din mamma och till 50 % av din pappa.
– Det mänskliga arvsanlaget är så gott som helt kartlagt, och kunskaperna om genernas betydelse ökar med en enorm hastighet just nu, berättar Mikael Kubista, professor i molekylär bioteknik.

Hur DNA-test kom till Sverige

Mikael Kubista började arbeta med DNA-analyser från det att forskare i USA år 1990 bestämde sig för att kartlägga det mänskliga genomet. Han jobbade vid den tiden på Yale University, men packade året efter med sig tekniken hem till Chalmers tekniska högskola, vilket var inledning på en 25 års internationell karriär som DNAforskare. Under sin tid vid Chalmers patenterade han en teknik för DNA-analys, och grundade ett av Europas första företag inom molekylär diagnostik. 2001 startade han TATAA Biocenter, som blivit Europas ledande företag med DNA-tester riktade mot akademiska forskare, sjukhus och läkemedelsföretag.

Allt eftersom tekniken utvecklades och blev mer kostnadseffektiv började Mikael snart även se möjligheten att erbjuda tester för privatpersoner. Medan test av sjukdomar fortfarande hör till vården, ville han erbjuda ett sätt att få bättre hälsa genom att lära mer om sig själv och sin kropp.
– Så vi listade ett hundratal genetiska faktorer som styr hur din kropp reagerar på kost, motion och livsstil – och skapade ett DNA-test just för dessa, berättar Mikael.

Resultatet blev Life Nutritest, som nu säljs exklusivt genom hälsokedjan Life.
– Vad vi gör är att vi ger folk en möjlighet att anpassa sin livsstil till sina gener, med kostplaner och rekommendationer för ett bättre liv. Och testet är helt okomplicerat att göra, du bara spottar i en liten behållare och skickar in till oss som ett vanligt brev på posten. Sedan utför vi snabbt och säkert analysen i vårt laboratorium, av utbildad personal och med den senaste tekniken.

Men ditt DNA styr inte över din kropp och hälsa helt och hållet. Våra egenskaper och förmågor är en kombination av arv och miljö – och vårt arvsanlag är ingen dom. Vi har i stor utsträckning möjlighet att påverka vår hälsa genom vad vi äter, hur vi tränar och när vi vilar.
– Det vi testar för här är arvet, generna. Det resultatet gäller för all framtid. Men vad som däremot ändras, och som alltid kan påverkas, är vår miljö, säger Mikael.

En 36 sek lång film om Life Nutritest >>

En 1,38 min lång film om Life Nutritest >>

Personrelaterade råd

I relationen mellan arv och miljö spelar arvet oftast 40-60 procent roll, resten är påverkbart.
– Den genetiska profilen är inte avgörande för din hälsa utan en värdefull grund för friska, nyfikna människor att åstadkomma en förändring i sina levnadsvanor. Därför är det viktigt att kombinera testerna med relevanta, balanserade och personrelaterade råd. Många av de tester som finns i dag är alltför fyrkantiga och svårtolkade, säger Mikael.

Om man tycker att DNA-tester låter lite obehagligt då?
– Viktigt att veta är att vi endast testar de speciellt utvalda hälso- och livsstilsvariationer som man godkänt i sitt medgivande. Vi gör inga tester relaterade till släktskap eller sjukdomar, och vi kommer inte att kunna se någonting som vi inte letar efter, säger Mikael Kubista.

– Dina testresultat jämförs mot ett snitt, ett underlag hämtat från publika databaser baserat på stora internationella studier där tusentals personer testats. Då kan man se vilka variationer vi upptäckt i just ditt prov. Till exempel hur just du som individ reagerar på olika mineraler och vitaminer, eller om intensivträning eller konditionsträning har mest gynnsam effekt på din typ av muskulatur.

Vem har framför allt glädje av ett sådant test?
– Det kommer att gynna alla som är intresserade av ett hälsosamt liv och har en vilja att påverka sin hälsa genom sin livsstil. Och ju förr du gör det desto bättre egentligen, för dina gener ändras inte – du får samma resultat i dag som om 30 år. Det är en möjlighet att utforska och förstå dig själv och hur din kropp fungerar. Ju bättre du känner dig själv, desto lättare kan du påverka din kroppsvikt, ditt utseende, din kondition och hälsa.

TEXT: LOVISA BERGSTRAND